Ingemar Wänebring, Vårdförbundet.
1 av 2
Ingemar Wänebring, Vårdförbundet är kritisk till hyrsköterskor. Foto: Peter Jernberg/Sveriges Radio.
Hans Dahlberg, personalchef Ryhov.
2 av 2
Hans Dahlberg, personalchef Ryhov. Foto: Peter Jernberg/Sveriges Radio.
Jönköpings län

Sjukvården tvingas hyra sjuksköterskor

Ingemar Wänebring: Vi vill att det ska vara ordinarie personal
2:05 min

Bristen på sjuksköterskor och annan vårdpersonal gör att landstinget i Jönköpings län allt oftare tvingas hyra in sjuksköterskor. 

En utveckling som oroar Ingemar Wänebring, huvudskyddsombud inom Vårdförbundet i länet.

– Med tanke på att vi för några år sedan inte hade en enda så är ju trenden helt klart att vi går emot fler hyrsjuksköterskor för att vi kan inte heller lägga mer på personalen än vi redan har gjort med tanke på att vi har övertid med mera, säger Vårdförbundets huvudskyddsombud i Jönköping, Ingemar Wänebring.

Inhyrningen av läkare har under senaste åren varit hett omdebatterat. En del menar att hyrläkarna räddar vården medan kritikerna tycker de är en dyr lösning som spär på läkarbristen och förstör kontinuiteten både för patienter och arbetsgivare.

Men trots kritik mot hyrläkarna har nu landstinget i länet i år för första gången, mer omfattande, även hyrt in sjuksköterskor ett antal gånger. Orsaken är att den brist på sjuksköterskor som drabbat länet senaste året på allvar nu slår så hårt att man i vissa fall inte hittat andra lösningar.

I Värnamo och på Höglandssjukhuset i Eksjö har man inte hyrt in sköterskor ännu men på kvinnokliniken på Ryhov har barnmorskor hyrts in under sommaren och på operation har specialistsjuksköterskor hyrts in nu i höst, men diskussionen finns även inom intensivvården och Vårdförbundet är kritiskt

Vi vill ju att det ska vara ordinarie personal på enheterna för att vi har den erfarenheterna att man bara gör det man ska göra och det drabbar ju arbetsgemenskapen och rutiner.

Ryhovs personalchef Hans Dahlberg försvarar att man istället hyrde in en sköterska eftersom den man tänkte anställa hade alldeles för orimliga lönekrav och han vill inte heller se fler hyrsjuksköterskor framöver.

– De kommer in en kort stund är inte stadigt på plats och lär inte känna verksamheten. Jag tror detta är i yttersta nödfall vi hyr in, jag tror inte det här är en trend som kommer till oss, säger Hans Dahlberg.

Tipsa P4 Jönköping

I går och i dag har vi berättat om bristen på vårdpersonal i länet som ökat kraftigt i år och vilka konsekvenser det får för personal och patienter. Hur har du som vårdanställd drabbats? Hur sköter landstinget personalpolitiken? Vad kan lösa bristen? Har du som patient märkt av bristen? Hör av dig till P4 Jönköpings landstingsreporter Peter Jernberg och berätta! 036-215 66 26 eller peter.jernberg@sr.se Messa gärna om det är upptaget. Vi svarar på allt och du får vara anonym.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".