En kvinna som håller sitt finger på en mobiltelefon. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.
Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.

Snart kan korten flytta in i mobilen

Martin Appell: Säkerheten är viktigast
4:24 min

Är din plånbok tjock av plastkort? Snart kan den bli smalare. För enligt konsumentexperten Martin Appel kan vi snart förvänta oss att våra plastkort kommer flytta in i mobiltelefonen. 

I Iowa i USA ska du snart kunna lämna körkortet hemma och i stället ha det som en app i din telefon. Martin Appel som är konsumentexpert på PC för alla, tror att utvecklingen är på väg åt det hållet och att våra plastkort - som exempelvis busskort, kreditkort och passerkort - är på väg in i våra mobiltelefoner.

– I början känns det nog inte helt säkert. Men när vi använde mobilens bankapp för första gången kändes det också nervöst. Vi är lite nervösa för nyheter i början, säger Martin Appel. 

Men för att våra mobiltelefoner ska klara av den extra belastningen krävs det bland annat bättre batteritid. Dessutom kommer säkerheten förmodligen bli en stor fråga. 

– Säkerheten tror jag definitivt kommer förbättras. Det ser man redan i dagens nya telefoner med fingeravtrycksläsare för inloggning och möjligheten att kunna låsa sin mobil på distans så att den blir halvt omöjlig att ta sig in på. Säkerheten är en av de stora grejerna för att få det här att faktiskt fungera, säger Martin Appel. 

Kommentera gärna: Känner du dig trygg med att allt mer flyttar in i mobilen?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".