Marcus Eskdahl och Mia Frisk. Foto: Peter Jernberg/Sveriges Radio
Marcus Eskdahl (S) och Mia Frisk (KD). Foto: Peter Jernberg/Sveriges Radio
Sjukvård

Politikernas löfte ska bota brist på sjuksköterskor

Mia Frisk: Med facit i hand...
2:01 min

Sjuksköterskorna i Jönköpings län ska få mer tid till patienterna. 

Det löftet ger nu politikerna sedan bristen på sjuksköterskor drabbat länet på allvar. Många sjuksköterskor har för mycket administrativa uppgifter som istället kunde läggas över på vårdadministratörerna, menar Kristdemokraternas landstingsråd Mia Frisk.

Det har ju aldrig funnits så många sjuksköterskor som det finns idag och då måste vi se hur vi arbetar, använder vi rätt kompetens till rätt uppgifter? Det är en sådan sak vi måste jobba mycket mer med, säger Frisk till P4 Jönköping.

I flera reportage har P4 Jönköping kunnat berätta hur bristen på främst sjuksköterskor och barnmorskor nu börjat bli ett problem på allvar i Jönköpings län där personal tvingas täcka upp för varandra, har svårt att få ledigt och istället ersätts med hyrsjuksköterskor.

Kristdemokratiska landstingsrådet Mia Frisk är ansvarig för sjukhusvården i länet och hon vill nu snabba upp arbetet med att se över vem som gör vad i vården. En lösning kan vara att låta undersköterskorna göra fler moment men också att lyfta bort en del administrativa uppgifter från sjuksköterskorna till vårdadministratörerna så att sjuksköterskorna får mer tid med patienten.

Socialdemokraternas gruppledare Marcus Eskdahl hänvisar till den budget som regeringen lagt och som nyligen röstades ned i riksdagen, där Socialdemokraterna och Miljöpartiet hade med fler utbildningsplatser för bland annat sjuksköterskor och barnmorskor, vilket skulle gett 900 nya utbildningsplatser om året. Han är kritisk till att den nu röstades ned.

Det finns unga människor som är beredda att gå in och jobba inom vården om de har möjlighet att få utbildning.

Men även Socialdemokraterna, som i dag är i opposition, vill lyfta bort administrativa uppgifter från sjuksköterskorna för att lösa bristen på vårdpersonal. Men enligt Eskdahl skulle man också kunna fånga upp personer med utländsk utbildning, och se till att de får den kompletterad så de kan jobba i svenska sjukvård

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".