Kerstin och Thomas Johansson från Fägerstad
Kerstin och Thomas Johansson från Fägerstad. Foto: Tomas Lindberg/Sveriges Radio.

Rekordmånga silverbröllop just i år

"Vi gifte oss i sista stund i december 1989"
1:45 min

Aldrig tidigare har så många haft anledning att fira silverbröllop som i år. Men anledningen stavas inte kärlek - utan änkepension.

Det är nu 25 år sedan antalet bröllop slog alla rekord 1989. Det året gifte sig i Sverige över 100 000 par och det var kanske inte i först hand kärleken som fick paren att byta ringar - utan änkepensionen.

– Vi hade inte tänkt gifta oss, men så fick vi reda på att änkepensionen skulle avskaffas från första januari 1990 och då gifte vi oss i sista stund i december, säger Kerstin och Thomas Johansson i Fägerstad söder om Furuby skrattande.

– Vi firade med en fika, en kopp kaffe och ett wienerbröd, minns Thomas leende.

1989 gifte sig 1917 par i Kronobergs län. Det var mer än en fördubbling jämfört med året innan. Det gör att det i år, 25 år senare, slås alla rekord när det gäller silverbröllop.

– Men vi tänker inte fira silverbröllop, säger Kerstin och Thomas. 

Änkepensionen som avskaffades var en rest från det gamla samhället då mannen i familjen var den som arbetade utanför hemmet och hade löneinkomst. Den ersattes 1990 med efterlevnadspension som inte är lika förmånlig som änkepensionen, men som gäller både för män och kvinnor.

Änkepensionen förväntas finnas kvar fram till år 2070. Det senaste året betalade pensionsmyndigheten ut tolv miljarder kronor till 286 000 änkor.

Firar du silverbröllop i år? Berätta!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".