Dan Sylvebo, politisk redaktör på Jönköpings-Posten
Dan Sylvebo, politisk redaktör på Jönköpings-Posten. Foto: Dan Segerson/Sveriges Radio.
Politik

Mer politiskt spel i valbevakningen

Lars Nord: Den här journalistiken går ofta att göra ganska så spännande med enkla medel
2:01 min

Medias bevakning av de senaste valrörelserna, visar på ett klart trendbrott. 

Istället för att ha fokus på partiernas sakpolitik, ägnar sig media mer och mer åt det politiska spelet.

Vem ska regera med vem och vilken partiledare har störst förtroende? Det är frågor som blivit viktigare i media än skatter och pensioner se senaste valen. Lars Nord som är professor i politisk kommunikation vid Mittuniversitetet i Sundsvall tror trenden kommer bli än tydligare i extravalet i vår.

Eftersom extravalet föranleds av att vi haft en regeringskris så kan man ju anta att mycket av mediebevakningen också kommer att handla om det politiska spelet och dom olika blocken i politiken och vem som ska regera med vem.

Lars Nord har granskat valrörelserna sedan 2002. Han har tittat på hur partierna satsar, vilka kanaler de använder för att få ut sitt budskap, men han har även tittat på hur massmedia agerar. Trenden är tydlig menar han. 2002 handlade 60 procent av alla artiklar och inslag om sakpolitik, det vill säga vad partierna tyckte i olika frågor som pensioner, sjukvård och skola. 35 procent handlade om opinionsundersökningar, personfrågor och det politiska spelet. I valet i höstas, var siffrorna omvända.

- Den här journalistiken går ofta att göra ganska så spännande med enkla medel. Det tar tid att sätta sig in i sakpolitik och var olika partier står men att berätta att man slåss om makten det kan man göra med betydligt mindre resurser och också på ett mer dramatiskt sätt, säger Lars Nord.

Dan Sylvebo är politisk redaktör på Jönköpings-Posten, han ser en annan förklaring. När partierna närmar sig varandra i mitten så minskar också intresset från massmedia för de sakpolitiska frågorna.

- Det innebär att sakfrågorna för media blir mindre intressanta för det finns ingen direkt konflikt yta där och då tittar man istället på personliga konflikter och det politiska spelet för att just bejaka och utveckla den konfliktdrivna journalistiken.

Om vi tittar framåt, tror du att den här utvecklingen fortsätter?

- Om jag spekulerar lite så skulle jag inte vara förvånad om den här utvecklingen fortsätter och tilltar, säger Dan Sylvebo.

Att den politiska journalistiken handlar mer om spelet om makten, påverkar också oss som väljare när vi ska rösta.

- Vi får för mycket information om spekulation kring hur saker och ting ska gå och för lite om det som är ett faktaunderlag inför det att vi ska gå och välja, säger Lars Nord.

Kommentera gärna: Har det varit för lite fokus på de politiska sakfrågorna i valbevakningen?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".