Spexhultasjön avgränsas. Foto: Kjell Ahlkvist/Sveriges Radio.
Foto: Kjell Ahlkvist/Sveriges Radio.
Nässjö

Nässjö: Uteblivet åtal väcker frågor

Sommaren 2013 läckte mycket giftig hydraulolja ut i Spexhultasjön, Nässjö kommuns vattentäkt. Men något åtal har inte väckts än, och det upprör en fiskevårdsförening.

Den 29 juli 2013  välte en traktorgrävare vid Spexhultasjön utanför Nässjö. Giftig hydrualolja läckte ut i sjön som är kommunens enda vattentäkt, och räddningspådraget för att skydda dricksvattnet blev stort och omfattande.

Men trots att tillbudet var så allvarligt har inget åtal väckts än, och det upprör Bodafors fiskevårdssällskap, och de vänder sig nu till justitieombudsmannen, JO.

Den som grävde på platsen hade inte tillstånd och misstänks för bland annat miljöbrott, och enligt föreningen var det tur med vindriktningen och en skicklig räddningstjänst som gjorde att vattentäkten klarade sig. Föreningen vill att JO prövar om handläggningstiden är rimligt vid ett så allvarligt tillbud.

Miljöåklarare Jan Andersson säger till P4 Jönköping att ärendet ligger hos honom, men att det finns andra miljöbrott som prioriteras högre, och han kan inte säga när det kommer beslut om just Spexhultasjön.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".