Göran Hägglund
Göran Hägglund. Foto: Alexandra Svedberg/Sveriges Radio
Kristdemokraterna

KD:s nya flyktingpolitik: SD rosar men MP risar

Magnus Hagevi: "Partiet är splittrat"
1:54 min

Göran Hägglund presenterade kristdemokraternas nya invandringspolitik i dag.
- En klar förändring för att locka nya väljare, konstaterar statsvetaren Magnus Hagevi.

Det var i en debattartikel i Dagens Nyheter i dag som Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund presenterade den nya flyktingpolitiken. Partiets svängning i flykting- och invandrarfrågan har varit dagens stora snackis.

Hägglund pekar på tre saker - att bidragen ska sänkas, nya begränsningar i asylrätten införas och att invandrare från så kallade säkra länder lättare ska kunna utvisas. Enligt Hägglund måste något göras för att klara kostnaderna för flyktingmottagandet.
- Det är en klar förändring av Kristdemokraternas flyktingpolitik och ett sätt att locka nya väljare, säger statsvetaren Magnus Hagevi vid Linnéuniversitetet i Växjö som är en av Sveriges ledande experter på partiet.

Sverigedemokraterna välkomnar förslaget medan Miljöpartiet är kritiska. Många kritiker menar att Göran Hägglund nu fiskar i grumliga vatten för att locka nya väljare och klara riksdagsspärren i extravalet i vår. En synpunkt som får stöd av Magnus Hagevi.
- Det är en bit från när han stod på Sergels torg och pratade om allmän flyktingamnesti, till att prata om tillfälliga uppehållstillstånd där man kan skicka tillbaka flyktingar efter tre år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".