S och Sd förlorare i media

Lars Nord: Sd och S skildras negativt
1:47 min

De olika partierna behandlas olika av massmedia under valrörelserna. Det hävdar Lars Nord som är professor i politisk kommunikation vid mittuniversitetet i Sundsvall. Framför allt är det två partier som drabbas hårdare än andra av medias bevakning.

– Det finns två partier som vi sett som under de tre senaste valen skildras övervägande negativt och tämligen tydligt negativt, det är Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna.

Lars Nord har studerat valrörelserna under 2000-talet. Bland annat har han tittat på hur mycket negativ respektive positiv media dom olika partierna får. Det finns några partier som sticker ut. Bland annat centerpartiet som får övervägande positiv media, men framför allt socialdemokraterna som nästan alltid får mer negativ media än positiv. Någon riktigt bra förklaring till varför, har inte Lars Nord.

– Socialdemokraterna har de senaste valen haft olika partiledare. De har varit i regeringsställning och oppositionsställning. Det tycks inte hjälpa. Oavsett olika grundvillkor så kommer man sämre ut i mediebevakningen hos de ledande medierna.

Helene Petersson är socialdemokratisk riskdagsledamot från Stockaryd. Hon säger så här om undersökningen. Hon tycker att det är svårt att nå ut i media ju närmare valdagen kommer. Hon tror att det spelar roll vem som äger olika media.

– Det är en borgerlig press överhuvudtaget i Sverige. Man har ju köpt upp socialdemokratiska tidningar och även om man ska behålla ledarsidor så upplever jag ändå att det finns vissa restriktioner från ledningens sida.

Lars Nord menar att spelar roll hur media väljer att bevaka och att valresultatet för framför allt socialdemorkaterna påverkats negativt.

– Bilden är sådan att utfallet har varit mera negativt i några valrörelser, och det kan ha påverkat väljarna mer.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".