Vetlanda

Kommun utökar kontrollen av anställda

Kontrollen för de som jobbar med unga och barn i Vetlanda skärps nu. Kravet på ett utdrag från brottsregistret gäller nu även bibliotekspersonal och de som arbetar på fritidsgårdar.

Sedan 2001 är det lag på att de som jobbar inom skola och förskola måste lämna utdrag i polisregistret till arbetsgivaren, och det har blivit vanligare att även andra arbetsgivare kräver utdrag.

I vetlanda har man utvidgat kontrollerna av anställda. De som vill jobba på bibliotek och på fritidsgårdar måste i fortsättningen kunna visa registerutdrag från polisens belastningsregidter, skriver Vetlanda-posten. Det handlar om att försäkra sig om att dom anställda inte dömts för exempelvis övergrepp tidigare. Beslutet togs i veckan av barn- och utbildningsnämnden. Kontrollerna gäller anställda, men kommer inte att gälla för gymnasiepraktikanter, skriver tidningen. Från kommunen uppmanar man idrottsföreningar att göra samma sak - kräva registerutdrag.

Vad tycker du? Är det rätt eller fel att kontrollera anställda? Kommentera gärna!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".