Askersund

Vetlandakvinnan döms till 16 års fängelse

Carina Galanou Ipsonius, reporter: Åklagaren ville ha det till livstids fängelse
1:27 min

En 25-åriga kvinna som vuxit upp i Vetlanda döms till 16 års fängelse för att ha mördat och styckat en jämnårig kvinna i Askersund i somras.

Kvinnan döms vid Örebros tingsrätt för mord och brott mot griftefriden. Åklagaren yrkade på livstids fängelse för mord samtidigt som kvinnans försvarsadvokat menade att straffet inte borde bli mer än åtta års fängelse för dråp. Kvinnan döms även till skadestånd till offrets anhöriga.

Sveriges Radios reporter Carina Galanou Ipsonius, har följt rättegången och nu också läst domen.

- Det är klarlagt att hon ha dödat offret och sedan styckat henne, säger Carina Galanou Ipsonius som är reporter på Sveriges Radio.

Var det här väntat?

- Efter att ha följt rättegången var jag väldigt kluven, det kunde bli vilket som kan jag känna. I början så tänkte man att det kan nog inte bli något annat än livstids fängelse men efter att ha följt rättegången så fanns det nog en öppning för att det skulle bli tidsbegränsat fängelsestraff, och det blev det ju. Så jag är inte helt förvånad, säger Carina Galanou Ipsonius.

Bakgrund

Utrustad med hammare, kniv, sprutor och kanyler tog sig 25-åringen till Askersund i somras. Enligt hennes försvarare, Johan Eriksson, var syftet inte att åka dit för att döda den yngre kvinnan. Men det var så det slutade.

25-åringen har berättat hur hon styckade kroppen i badrummet med hjälp av en såg och en kniv. Kroppsdelarna stoppade hon i påsar och gömde vid Hällabrottet i Kumla.

Johan Eriksson har tidigare sagt till TT att om 25-åringen planerat att döda så borde hon ha tänkt på hur hon skulle göra sig av med kroppen. I stället har han beskrivit det som att hon hämtade saker och "for omkring" under förmiddagen på ett helt oplanerat sätt innan hon slutligen kom tillbaka till Askersund på kvällen för att köra iväg delarna.

25-åringen har hela tiden nekat till mord, men har erkänt grov misshandel, vållande till annans död och brott mot griftefriden.

Många hade förväntad sig en livstidsdom för den 25-åriga kvinnan. Lagmannen Björn Linden förklarar hur tingsrätten resonerat.

- Det här fallet har präglats av stor grymhet, det har varit ett utdraget förlopp och det har inneburit stort lidande för kvinnan som har dött. Och det höjer upp det hela naturligvis. Samtidigt har vi dömt henne på det svaraste uppsåtsbegreppet, likgiltighetsuppsåtet, om man begått gärningen med vett och vilja. Vi har använt en lägre grad av uppsåt och det drar ner straffmätningen rejält, samtidigt måste vi beakta hennes psykiska förmågor också. Hon är psykiskt sjuk den här kvinnan och det är under de premisserna man ska se straffmätningen.

Lagändring

Det var den 18 juni som det uppmärksammade mordet i Askersund skedde. Straffet för mord skärptes from den 1 juli i år. Innan dess var normalstraffet för mord fängelse i 14 år, nu är det istället livstid. Och eftersom det här skedde innan lagändringen så kan det ha medfört en mildare dom än om dådet inträffat två veckor senare, det säger Sven Erik Alhem är rättsexpert och förbundsordförande i brottsofferjouren Sverige.

- Det har varit lyckosamt sett ur den dömdas synvinkel att det var den gamla lagen som tillämpades. Om gärningen hade inträffat något senare, efter den första juli, då hade den nya mordparagrafen gällt. Där är sannolikheten för att man döms till livstid högre än den var i tiden när den här gärningen begicks, säger Sven Erik Alhem.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".