Ann-Louise Jonsson, barnbibliotekarie i Vetlanda
1 av 2
Ann-Louise Jonsson, barnbibliotekarie i Vetlanda. Foto: Oskar Mattisson/ Sveriges Radio
Börje Wilsborn centerpartistisk ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Vetlanda
2 av 2
Börje Wilsborn centerpartistisk ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Vetlanda. Foto: Oskar Mattisson/ Sveriges Radio
Vetlanda

Ökade kontroller välkomnas av anställda

Ann-Louise Jonsson, bibliotekarie: Min spontana tanke är att jag tycker att det är bra
1:40 min

Beslutet att kräva utdrag ur belastningsregistret för personer som ska anställas på bibliotek och fritidsgårdar i Vetlanda kommun välkomnas i dag av de anställda på Vetlanda bibliotek.

Tidigare i veckan beslutade kultur- och fritidsnämnden att utöka kontrollen av kommunanställda som jobbar med barn. Det är positivt, tycker Ann-Louise Jonsson, barnbibliotekarie i Vetlanda.

- Min spontana tanke är att jag tycker att det är bra.

Finns det risk att det blir för mycket kontroll från kommunens sida?

- Visst man kan tycka att det kan vara för mycket kontroll, men samtidigt är det viktigt att det inte händer någonting, för det är ju alltid en katastrof förstås.

Jobbsökande till förskola och skola i får redan i dag lämna utdrag ur polisens belastningsregister när de söker jobb inom Vetlanda kommun. Men som vi berättade i morse går nu kommunen steget längre i sina kontroller och kommer framöver även att kräva samma sak av personer som vill jobba på fritidsgårdarna eller biblioteken.

- Det är i första hand för att vi vill undvika att det inträffar saker som blir framtida men för barn och unga, Säger kultur- och fritidsnämndens ordförande Börje Wilsborn (C),

Börje Wilsborn är noga med att poängtera att detta inte sker på förekommen anledning.

- Det är bättre att göra såhär än att exempelvis dra på med regler när det har inträffat dödsolyckor. Det vanliga är ju att man gör saker när det har gått för långt.

Vad i ett sånt här belastningsregisterutdrag kan göra att man inte får jobbet ifråga?

- Vanligtvis är det den typen av brott som har riktats mot barn och unga, sexuellt ofredande och liknande.

Ann-Louise Jonsson hade inte haft några problem med att lämna ett belastningsregisterutdrag när hon anställdes på Vetlanda bibliotek.

- Jag har gjort det tidigare när jag jobbat i skola, så det är inget som jag är främmande för.

Vad tycker du om att arbetsgivare tittar i belastningsregistret? Kommentera gärna!

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".