Mats Fasth, diftschef på Flishults avfallsanläggning.
Mats Fasth, diftschef på Flishults avfallsanläggning. Foto: Oskar Mattisson/Sveriges Radio.
Vetlanda

Inga sjukdomar hos kvinna som stack sig på kanyl

Mats Fasth, driftschef: Skönt att veta för både henne och oss
1:47 min

Den anställda vid Flishults avfallsanläggning utanför Vetlanda som nyligen stack sig på en kanyl smittades inte av några sjukdomar.

Det var i förra veckan som en kvinna anställd på Flishults avfallsanläggning utanför Vetlanda, fick en spruta i fingret i samband med en så kallad plockanalys av sopor, ett jobb som går ut på att sprätta upp soppåsarna och sortera innehållet, för att se hur bra invånarna sköter sitt sopsorterande. Det är ett allvarligt tillbud som inte inträffat tidigare på anläggningen, berättar driftschefen Mats Fasth.

Ett kanylstick kan innebära att man får en förgiftning eller sjukdom, till exempel gulsot som kan följa med en kanyl och det är ju väldigt obehagligt när man arbetar med sånt här.

När P4 Jönköping får tag i kvinnan berättar hon att det inte var vare sig första eller sista gången hon stötte på sprutor i soppåsarna, hon har sett dem både före och efter den otäcka händelsen. Direkt när hon stuckit sig fick hon åka till vårdcentralen och ta alla möjliga prover, berättar hon. Men nu har provsvaren visat att hon inte behöver oroa sig för att ha blivit smittad av någon sjukdom. Det gläder både henne och hennes chef, Mats Fasth.

– Hon blev orolig och det skulle jag också blivit. Men nu fick hon i julklapp att det inte fanns någonting på sprutorna och det är ju skönt att veta för både henne och för oss.

Vad vidtar ni för åtgärder efter det som inträffat?

– Vi vill att de ska vara mer aktsamma när de öppnar påsar, att de verkligen tittar i påsen och sprättar upp den innan de sticker ner näven för att se om det är någonting. Och hittar man något i påsen tar man bort påsen istället för att analysera den.

Vad är uppmaningen till folk som slänger sina sprutor i soppåsen?

– Jag vill uppmana alla kommuninvånare att inte slänga sprutor utan att begära att få ut en kanylburk från apoteket och lämna in den rätt, säger Mats Fasth.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".