Kulturhuset i Jönköping
Kulturhuset på tändsticksområdet i Jönköping. Foto: Oskar Mattisson/Sveriges Radio.
Jönköping

Kritiserat bokcafé blir kvar

"Äntligen får vi lugn och ro"
0:42 min

Kommunalrådet Mats Green (M) satte stor prestige i att kasta ut det kritiserade bokkaféet i Kulturhuset i Jönköping men när nu det nya avtalet mellan föreningen och kommunen är underskrivet ser kaféet ut att bli kvar.

Det blir nu kulturhusföreningen som avgör om det kritiserade bokkaféet får vara kvar eller inte. Det står klart sedan kommunen och kulturhusföreningen skrivit under ett nytt avtal på tre år, efter ett extrainsatt möte med kulturnämnden på fredagen.

Kommunen får ansvar för långa avtal med dom föreningar som hyr in sig i kulturhuset och föreningen får vara kvar och ha ansvar för korta avtal och det är ett sådant som bokkaféet har.

- Vi har ju kommit fram till ett avtal där vi har ansvar för avtalet och sedan får dom bestämma själva om de vill vara kvar eller inte men vi har inga andra åsikter, säger Sara Norman Hecksher, vice ordförande i Föreningen Kulturhuset till P4 Jönköping.

- Det känns jättebra att vi äntligen kan få lugn och ro och att vi kommit fram till något som passar båda, fortsätter hon.

Sedan avgående kommunalrådet Mats Green (M) velat kasta ut både kaféet och kulturhusföreningen och satt stor prestige i ärendet, har förhandlingarna varit segdragna om kommunen eller föreningen ska ha ansvar för verksamhet och uthyrning i lokalerna som ligger på Tändsticksområdet i Jönköping. Bokkaféet kritiserades hårt i omgångar för att ha sålt våldsförhärligande saker, bland annat T-shirtar med trycket: "Burn Israel, burn" och andra vänsterextrema budskap.

Men trots kovändningen från politikerna så är kulturnämndens ordförande nöjd.

- Det är ett samarbetsavtal som gäller Kulturhuset och det är ett avtal mellan Jönköpings kommun och kulturnämnden i dagsläget. Det är ett uppdrag till Kulturhusföreningen vad de ska få göra med och hyra ut under huset, säger Inger Gustafsson (FP) som är ordförande i kulturnämnden.

Det har ju varit mycket diskussioner om bokcaféet, det var mycket orsaken till konflikten mellan kommunen och kulturhusföreningen, kommer bokcaféet få vara kvar?

- Vet ej i dagsläget.

Varför inte?

- Det har vi inte angett, vilka som får och inte får vara där. Det vi har angett är vad som ska gälla för de som ska hyra.

Men är det då kulturhusföreningen som bestämmer om bokcaféet får hyra eller inte?

- Utifrån de kraven som vi ställer så ser jag det, ja.

Finns det krav i avtalet som gör det omöjligt för bokcaféet att hyra?

- Det vill jag inte spekulera i.

Gör kommunen rätt som låter föreningen vara kvar? Tyck till!

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".