Värnamo

Kritik mot medborgarförvaltning

Medborgarförvaltningen i Värnamo kommun får kritik inom flera områden för hur den arbetar. En konsult konstaterar bland annat att styrningen är för dålig och den arbetar bitvis ineffektivt.

En konsult har utrett förvaltningen som sköter kommunens sociala insatser. Kommunen beslutade om att utreda förvaltningen sedan man gått med underskott under flera år och bitvis får förvaltningen för lite pengar, menar konsulten, men man kan också lära sig att arbeta mer effektivt.

Konsulten rekommenderar nu kommunen att medborgaförvaltningen får en bättre styrning, mindre personalomsättning och bättre uppföljning för att fungera bättre.

- Vi har levt med underskott nu under flera år och så kan det inte fortsätta. Vi har kanske trott att det var något tillfälligt och att det skulle räta upp sig av sig självt till viss del och med de åtgärder som vi gjort. Men det kommer det inte att göra. Vi är i en annan situation nu än före 2008, säger Maria Johansson (C), ordförande i medborgarnämnden i ett pressmeddelande.

Här är konsultens förslag för att få ordning på problemen inom medborgarförvaltningen i Värnamo:

  • Tydligare styrning och ökad tydlighet

  • Ökat brukarfokus.

  • Högre grad av ledande ledare och medarbetande medarbetare.

  • Specialisering kring kostnadsdrivande verksamheter, till exempel långvarigt ekonomiskt bistånd.

  • Utveckla det interna samarbetet.

  • Vidta åtgärder för att minska personalomsättningen och behålla befintlig personal.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".