Lastbilsaktionen som inleddes i Jönköping vid lunchtid på lördagen kan vara olaglig. Foto: Simon Björling
Lastbilsaktionen som inleddes i Jönköping vid lunchtid på lördagen kan vara olaglig. Foto: Simon Björling
Jönköping

Lastbilsaktion kan vara olaglig

Idag hålls en aktion från åkeribranschen där man kör genom Jönköping. Men nu visar det sig att kollonen med lastbilar kan vara olaglig.

Aktionen var tänkt att lyfta fram arbetsvillkor i branschen där chaufförerna och åkerierna kräver lika villkor för svenska som utländska förare. I en lång kö tänker ett 100-tal lastbilar dra genom stan för att uppmärksamma sina åsikter och det drog igång vid halv tolv på lördagen.

Men något tillstånd att demonstrera har man inte och polisen kommer att upprätta en anmälan om ordningsbrott.

- Det här är samordnat och planerat och att se som en allmän sammankomst. Det kan vara likvärdigt med en demonstration och då vill vi ha det prövat om det är så att man behöver tillstånd. Något sådant finns inte, säger Fredrik Granström, vakthavande befäl vid länets polis.

Det kan alltså vara ett brott mot ordningslagen när lastbilarna vid halv tolv startade sin resa genom Jönköping, bland annat förbi köpcentrat A6.

- Men vi kommer inte att upplösa det även om vi är med och bevakar, säger Fredrik Granström.

Men arrangören Johan Kullgren blir mycket förvånad över polisens agerande. Man har inget tillstånd eftersom man inte behöver, säger han.

- Polisen jag pratade med på tillståndsenheten för fyra veckor sedan sa att det är en kortege och då behövs inget tillstånd. Då är det dags att polisen börjar prata med varandra i det där huset, för det är för djävla dåligt att dom gett oss det här beskedet i så fall, säger Johan Kullgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".