Postsortering. Foto: Håkan Erlandsson/Sveriges Radio
Postsortering. Foto: Håkan Erlandsson/Sveriges Radio
Norrköping

Lättare ångra sig vid köp på nätet

Pia Klerhag: "Det finns en del fallgropar"
10 min

Internethandel är ett modernt och populärt fenomen. Konsumentvägledare Pia Klerhag i Norrköping ser en fördel med köp över nätet.

- Det som är fördelen med internethandeln, det är just den här ångerrätten. Vi har ju i Sverige 14 dagars ångerrätt och tittar man på den biten så är det ju mer fördelaktigt att handla på distans, säger Pia Klerhag.

Pia Klerhag ser handeln över nätet som en stor marknad som öppnar upp sig, där vem som helst kan handla vad som helst – var som helst, och när som helst.

 – En fara är att man bara tittar på bilder och inte riktigt ser vad det är man får egentligen. Man kan heller inte påverka när varan kommer fram, fraktkostnaden och om den överhuvudtaget kommer fram. Och även betalningen – betalar jag i förskott innan jag sett saker – och hur får jag tillbaka mina pengar, säger hon till P4 Östergötland.

Hon råder framför allt konsumenterna till att titta noggrant på hemsidan och hur den ser ut.

 – Titta efter adresser och telefonnummer. Hur kontaktar jag dem? Prova gärna att kontakta dem innan du köper en vara, tipsar Pia Klerhag.  

– Har de en e-postadress - skicka ett mejl med en fråga och se om du får svar.

Rickard Jansson
rickard.jansson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".