Tandexperter slår larm om bettskena

En rad tandläkare och specialister slår nu larm om en bettskena som kan förstöra istället för att hjälpa patienter.

Patienter som använt bettskenan nattetid, för att få bukt med tandgnissling, har fått bettförändringar där framtänderna inte längre går ihop och det kan bli mycket omfattande innan patienten reagerar, skriver specialisterna i sin anmälan.

Några patienter har fått slipa om sina tänder och någon fick till och med sluddrigt tal efter att ha använt bettskenan och ytterligare en patient har börjat läspa. Åtta stycken specialister från bland annat Jönkjöping har nu gått samman och gjort en anmälan till Läkemedelsverket om bristerna kring den här bettskenan.

Tidigare har även en Lex maria-anmälan gjorts till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, sedan en patient fått liknande problem efter att ha använt skenan och IVO har efter det betonat vikten av täta uppföljningar hos dom patienter som använder den.

Vad bettskenan heter och från vilken tillverkare den kommer har sekretessbelagts av Läkemedelsverket.

Anmälan har bland annat skrivits under av övertandläkare Alkisti Anastassaki Köhler vid länssjukshuset Ryhov, professor Tomas Magnusson, specialist i bettfysiologi vid Hälsohögskolan i Jönköping och Daniel Ovesson, tandläkare vid Odontologiska institutionen vid Ryhov.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".