Kew Nordqvist (MP), från Tranås kräver omförhandling av flyktingpolitiken om fler Allianspartier går KD:S väg. Foto: Dan Segerson / SR
Kew Nordqvist (MP), från Tranås kräver omförhandling av flyktingpolitiken om fler Allianspartier går KD:s väg. Foto: Dan Segerson / SR

KD:s invandringskrav oroar MP

"KD:s svängning är djupt olycklig"
1:03 min

Kristdemokraternas nya migrationspolitik med inskränkningar i asylrätten som partiledare Göran Hägglund föreslog nyligen, oroar miljöpartister i länet.

Skulle ytterligare något alliansparti föreslå inskränkningar i den fria asylrätten, ja då måste överenskommelsen mellan alliansen och miljöpartiet, när det gäller migrations-politiken, ses över.

Det menar Kew Nordqvist, miljöpartist från Tranås och kandidat till riksdagen i extravalet i vår.

- Då får vi titta på om vi ska sammankalla ett större möte och försöka få till stånd en ny överenskommelse eller få dom att hålla fast vid den gamla, säger Kew Nordqvist.

Det var för snart fyra år sen som Alliansen och Miljöpartiet kom överens om en blocköverskridande uppgörelse om migrationspolitiken. Syftet var att hålla Sverigedemokraterna borta från inflytande på flyktingpolitiken. Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) beskrev uppgörelsen som historisk.

Nu är Kew Nordqvist och andra miljöpartiser oroliga för att uppgörelsen är hotad och att Sverigedemokraternas inflytande ökar.

Skulle ytterligare något alliansparti sluta upp bakom Kristdemokraternas nya flyktingpolitik, ja då måste Miljöpartiet ta initiativ för att rädda uppgörelsen menar Kew Nordqvist.

Han är också förvånad över KD:s svängning när det gäller migrationspolitiken.

- Jag tycker den är djupt olycklig. Vi måste stå fast vid människans rätt att fly och komma hit undan förtryck utan att det naggas i kanten.

- Vi har sett det i Danmark hur partier har försökt närma sig de främlingsfientliga partierna där och det har bara lett till ett sämre klimat för dom flyktingar som kommer dit.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".