Slalombacke. Foto: Kajsa Hallberg/Sveriges Radio.
Så här ser det inte ut i Järabacken i Jönköping i jul. I bästa fall kan det göra det strax efter nyår. Arkivbild, foto: Kajsa Hallberg/Sveriges Radio.
Vintervädret

Skidbackarna lyser gröna i jul

Louise Söderlund, vd på Isaberg: Inte bara vi som förlorar
1:38 min

Trots att vi är långt in i december lyser länets slalombackar gröna. Och det är inte bara skidanläggningarna och skidälskarna som är frustrerade ,även en rad andra företag drabbas.

– Det är så klart resultatmässigt negativt för oss; ju snabbare vi kan öppna, desto bättre går det ju för stiftelsen, säger Louise Söderlund, vd för södra Sveriges största skidanläggning Isaberg - som håller stängt just nu.
– Isaberg drar ju så mycket människor hit och det är inte bara vi som förlorar på att inte kunna hålla öppet, det är butiker runt omkring, andra boendeanläggningar och privata hus som också får lida för detta. Vi lider med dem och vi lider med oss själva för att vi inte kan öppna.

Läsningen på Isabergs hemsida är dyster för de som vill åka skidor:

Öppna pister: noll av tio.
Öppna liftar: noll av åtta.
Snödjup: noll
Temperatur: sex plusgrader

Likadant är det för de andra skidanläggningarna i länet. Förutom någon enstaka pulkabacke så är det stängt. Och alla väntar på kyla för att kunna sätta i gång sina snökanoner.

Mullsjö Alpin och Järabacken i Jönköping är två av backarna som väntar på kylan, liksom de i Sävsjö, Vetlanda och Nässjö. Per Anders Persson, som sitter i Jönköpings slalomsklubbs styrelse, säger att det tar tio till tolv dagar att lägga konstsnön. För Järabacken krävs det ungefär 8000 kubikmeter snö för att få tre decimeter snö i backarna.

Men det finns glada nyheter för de personer och organisationer som inväntar vinterkylan.

– Det ser faktiskt ut som att vi kan få ner lite kalluft över länet en liten bit in på julhelgen. Redan från juldagen kommer vi att få minusgrader mitt på dagen, så vi går mot kallare tider, säger meteorolog Alexandra Olsson på SHMI.

Så det finns hopp för skidbackarna i länet?

– Det ser väl ut som att det finns lite hopp för dem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".