Stadsparksvallen
1 av 3
Foto: Viktor Mattsson/Sveriges Radio.
Presskonferens. Foto: David Westh/Sveriges Radio
2 av 3
Leif Eriksson, ekonomichef Jönköpings kommun, och kommunalråd Andreas Sturesson. Foto: David Westh/Sveriges Radio
Ekonomichef Leif Eriksson och kommunalråd Andreas Sturesson. Foto: David Westh/Sveriges Radio
3 av 3
Ekonomichef Leif Eriksson och kommunalråd Andreas Sturesson. Foto: David Westh/Sveriges Radio
Jönköping

Utredning: Stadsparken blir kvar i kommunens ägo

Leif Eriksson, ekonomichef: Skulle ta väldigt lång tid
2:27 min

Framtiden för Stadsparksvallen i Jönköping är fortfarande oviss, men nu verkar den bli kvar hos kommunen.

P4 Jönköping direktrapporterade från presskonferensen.

Idag presenterades stadskontorets utredning kring Stadsparksvallen, en arena som blivit en långdragen historia. Jönköpings Södra, som spelar i Superettan, vill snabbt ha till en nybyggnation för att klara de krav som fotbollförbundet ställer på en arena.

De har tidigare sagt att de helst vill ta över arenan för att kunna bygga nytt, något som kommunen tidigare uttryckt sig positivt om. Men dagens utredning visar på tydliga problem med en sådan lösning. Det handlar framför allt om reglerna kring statsstöd, där ett stöd till en förening kan strida mot såväl de reglerna som EU:s regler.

Därför ser kommunen två huvudalternativ, som båda innebär att kommunen behåller arenan i sin ägo. Alternativ ett är att man rustar upp arenan för att klara kraven för Superettan, något som beräknas kosta cirka 30 miljoner kronor. Alternativ två är att man rustar upp den för att klara ett eventuellt avancemang till Allsvenskan, en sådan upprustning beräknas till 60 miljoner kronor.

Det tredje alternativet skulle vara en överlåtelse, det alternativet finns alltså fortfarande kvar men processen skulle uppskattningsvis ta fyra eller fem år att slutföra och ligger delvis utanför kommunens kontroll. 

Utredningen kommer alltså från tjänstemännen på stadskontoret, nu påbörjas den politiska processen och den inleds med att kommunalrådet Ann-Marie Nilsson skriver det politiska ärendet.

Senare idag har Jönköpings Södra en presskonferens där de ger sin syn på arenafrågan.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".