Hästar. Foto: Mari Strålman/Sveriges Radio
Hästen Hambo. Arkivbild. Foto: Mari Strålman/Sveriges Radio
Värnamo

Ridning på uppsving

Ridläraren: Många föräldrar börjar
1:37 min

Det är populärt att rida. Många, inte minst vuxna lockas av livet till häst, och det är hårt tryck på ridskolor i Småland.

– Det börjar gå uppåt igen, det är fler och fler som vill börja rida, säger Alexandra Lang, ridlärare i Värnamo.

Smålands Ridsportförbund har över 14000 medlemmar och uppger nu att intresset börjar öka igen efter ett tapp under några år - och definitivt bland vuxna. En bild som bekräftas av exempelvis Växjö Ridklubb som startat nya barn och vuxengrupper i höst och utökat med en häst. I Värnamo har man flera föräldrar som börjat rida, efter att de följt med sina barn.

– Framförallt ser vi ett intresse hos föräldrar, som börjar rida. En mamma sa att du får aldrig upp mig på hästen, never. Men hon satt upp och var riktigt duktig, så nu har vi nybörjargrupp bland vuxna, säger Katarina Kinell.

Jönköpings Fältrittklubb som är störst i Småland har också sett en tydligt ökande intresse. Kalmar Hästsportklubb har en tydlig ökning av vuxna ridskoleelever - bladn annat efter en satsning för ett år sen.

Ridläraren Alexandra Lang från Värnamo har en förklaring.

– I  Sveriges har vi många duktiga som rider som ligger på värdsklassnivå. Det är många som ligger i topprankingen och det tror jag påverkar.

Pia Johansson har ridit till och från sen hon var liten - nu har hon egen häst.

– Det är så avkopplande att rida, jag spelar golf med men hästen går mer och mer före golfen, säger Pia Johansson.

Varför tror du ridsport blir allt mer populärt?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".