Anton Antic
1 av 2
Anton Antic från Huskvarna. Foto: Jessica Sonelius/Sveriges Radio
Huskvarna Gesällgatan
2 av 2
Baksidan på huset som brann efter släckningsarbetet. Foto: Jessica Sonelius/Sveriges Radio
Huskvarna

Anton om branden: Grannarna skrek från balkongen

Anton Antic: Någon skrek "det brinner, det brinner"
2:57 min

Anton Antic i Huskvarna hade pratat med sin fru om risken för bränder i juletid. Natten till i dag drabbades deras eget hus.

– Jag hörde att nån skrek "det brinner, det brinner", berättar Anton Antic, som bor i en av lägenheterna i det branddrabbade hyreshuset på Gesällgatan i Huskvarna.

Det var mörkt, kallt, massor av rök och det slog ut lågor ur en av grannlägenheterna. Han tog en brandsläckare men förstod snart att det var lönlöst. Samtidigt kom räddningstjänsten till platsen och gick in med rökdykare och släckte ner.
– Dom kom snabbt och det kryllade av brandbilar.

Anton Antic berättar att han inte var speciellt rädd eftersom han bor på bottenvåningen, men att det var värre för grannarna över lägenheten som brann.
– Dom skrek från balkongen, dom har små barn också, det var otäckt.

Några av de drabbade evakuerades med hjälp av räddningstjänstens stegbil.
– Sen samlades vi alla på biblioteket som hade öppnat för oss.

I dag är det förkolnat efter branden vid fönsterna och balkongen till lägenheten där det brann. I lägenheterna ovanför är fönsterglasen krossade och det är skumrester på fasaden efter räddningstjänstens släckningsarbete.

Anton Antic berättar att han varnat frugan för risken för bränder under julen. Han har läst på nätet om bränder efter att folk glömt släcka ljus.
– Det händer alltid från år till år, folk är lite nonchalanta, spelar ingen roll att det kommer varningar.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".