Tommy Halvardsson
1 av 3
Tommy Halvardsson är tillsammans med Janne Lindh ansvarig för isspolningen i Taberg. Foto: Jessica Sonelius/Sveriges Radio
Janne Lindh
2 av 3
Janne Lindh. Foto: Jessica Sonelius/Sveriges Radio
Vattenposter
3 av 3
Vattenposter har byggts om för att minska risken för föroreningar. Foto: Jessica Sonelius/Sveriges Radio
Jönköpings kommun

Efter många turer - nu spolas isarna

Janne Lindh, förälder: Jättemycket jobb, men det är det värt
1:35 min

Först förbjöds privatpersoner att spola is i Jönköpings kommun. Sedan fick de tillåtelse igen - om de skaffade sig utbildning.

Turerna har varit flera när det gäller att spola is i olika bostadsområden i Jönköpings kommun. Först förbjöds privatpersoner att spola, sen fick de tillåtelse igen. Om de skaffade sig utbildning, alltså.

Det gjorde bland andra Janne Lindh i Taberg som ägnat senaste dagarna åt att - spola is.
– Vi har kommit rätt så långt, vi har hunnit med, så det går nog åka i morgon.

För ett år sen bestämde kommunen att det var slutspolat bland föräldrar i Jönköpingstrakten. Istället skulle kommunen se till att det blev is på vissa utvalda ytor. Orsaken var en oro bland annat för att vattnet skulle bli förorenat om vem som helst spolade. Men många reagerade på förbudet.
– Ja, då var det lite konstigt när man ville spola så att ungdomarna skulle få åka, men nu blev det ju bättre, när det tog sitt förnuft till fånga och visade oss i stället, så nu är det bra.

Ja, protesterna blev så starka att kommunen ändrade sig, satsade två miljoner på att istället bygga om vattenposter för att förebygga föroreningar och utbildade speciellt ansvariga personer, som Janne Lindh.
– De hade instruktion och visade backventiler och slangar och det var jättepositivt.

Nu är det han och en granne på området som är ansvariga för isytan här på Dalagatan i Taberg. De är nöjda, trots att de får kämpa för att få till is.
– Det är jättemycket jobb, men det är det värt, så man kan åka här på nyårsafton.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".