Johan Nissinen, Sverigedemokraterna.
Johan Nissinen (SD). Arkivbild: Emma Johansson/Sveriges Radio
Jönköpings län

"Positivt för skattebetalarnas pengar att det inte blir något extraval"

Johan Nissinen (SD): Vi hade tjänat på ett extraval så det är lite synd för oss
3:42 min

Johan Nissinen, som är sverigedemokratisk riksdagsledamot från Värnamo, ser både för- och nackdelar med att det inte blir något extraval.

Regeringen och allianspartierna är överens om hur en minoritetsregering ska kunna styra landet. Det innebär att det inte blir något extraval.
– Jag blev faktiskt inte förvånad, för jag trodde inte Löfven skulle hålla sitt löfte, säger Johan Nissinen (SD), riksdagsledamot från Värnamo.

Beskedet om den så kallade Decemberöverenskommelsen kom bara dagar innan regeringen tänkt utlysa extraval, som skulle hållas 22 mars.
– Det är ju positivt för skattebetalarnas pengar, då slösar man ju inte på dom, men vi hade tjänat på ett extraval, jag tror vi hade gått fram i valet, så det är lite synd för oss.

Decemberöverenskommelsen innebär att en minoritetsregering ska kunna få igenom sin budget, att utbrytningar ur den inte får göras och att den statsministerkandidat som samlar stöd "från den partikonstellation som är större än alla andra tänkbara regeringskonstellationer ska släppas fram".
– Lyckas de hålla sin pakt så lyckas de kan dom kanske trycka bort oss lite, men det kanske inte funkar i längden, säger Johan Nissinen.

Decemberöverenskommelsen gäller under den här mandatperioden och nästa, fram till 2022. Första gången avtalet får en praktisk betydelse är när regeringen lägger sin budgetproposition i vår och de borgerliga då lägger ner sina röster. 
– Jag tror att till nästa val kommer vi fortsätta öka för för väljarna 2018 kommer det bara finnas dom alternativen, antingen Sverigedemokraterna, Vänstern eller sexklövern.

Men överenskommelsen gäller ju bara spelreglerna, inte politiken?
– Det tror jag inte väljarna går på.

Riksdagsledamoten Andreas Carlson (KD) från Mullsjö framhåller dock att det "bara" är spelregler som blocken kommit överens om.
– Rent politiskt kommer vi fortsätta driva vår politik också de närmaste åren.

Men har alliansen och regeringen närmat sig varann?
– Nej, inte politiskt, det här handlar om att vi får stabila spelregler.
Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".