Mats Rosenqvist, polis i Jönköping. Foto: Maria Franzén/ Sveriges Radio
Mats Rosenqvist, polis i Jönköping. Foto: Maria Franzén/ Sveriges Radio

Färre våldsbrott – fortsatt nedåtgående trend

Mats Rosenqvist, polis : Det har aldrig varit så lågt
13 min

Antalet våldsbrott i offentlig miljö har aldrig varit så få som nu. I alla fall inte i områdena Jönköping, Habo och Mullsjö, det berättar Mats Rosenqvist som arbetar som polis där.

Mats Rosenqvist som jobbar som polis i Jönköping säger att 2014 har varit ett positivt år när det gäller våldsbrott i offentlig miljö, i området Jönköping, Habo och Mullsjö, där han jobbar. I området har hittills i år inträffat runt 380 våldsbrott i offentlig miljö. Så låg har siffran aldrig varit säger Mats Rosenqvist.

Jag har jobbat i Jönköping i 15 år och under den tiden har det aldrig varit så lågt och jag tror inte att det har varit så lågt innan heller, det är jättekul.

Det här verkar vara en fortsatt nedåtgående trend, för antalet våldsbrott i området har minskat för varje år de senaste åren.

Relativt lugn juldagsnatt

Under juldagskvällen och natten brukar det vara mycket folk på krogar eftersom många reser hem till familjen och då passar på att gå ut och träffa vänner som också vänt hem. Men trots att det var många som var ute och festade i torsdags kväll tycker Mats Rosenqvist att det var förhållandevis lugnt. Bara en person greps för våldsbrott och runt 25 till 30 personer omhändertogs för att de var för berusade. Förra året omhändertogs fler än så säger mats Rosenqvist, men han säger att siffran är vanlig. Men det är ovanligt att kvinnor omhändertas.

- Det är väldigt sällan tjejer. Och det gäller generellt när det gäller gripna eller omhändertagna, det är övervägande män.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".