Anton Gustafsson Lantbrukare Motala Foto: Tahir Yousef P4 Östergötland Sveriges Radio
Anton Gustafsson Lantbrukare Motala Foto: Tahir Yousef P4 Östergötland Sveriges Radio
Jönköpings län

Färre unga vill bli lantbrukare

Anton Gustafsson, lantbrukare: Självklart behövs fler ungdomar
1:40 min

Allt färre ungdomar väljer att jobba som lantbrukare. Sedan sekelskiftet har antalet lantbrukare i Jönköpings län minskat i alla ålderskategorier utom de som är 60 år och äldre.

En av de få unga som valde att satsa på lantbruket och som har lyckats är 35 årige Anton Gustavsson från Motala. Han startade sitt lantbruksföretag för åtta år sedan och han säger att valet inte var så svårt trots att förutsättningarna var tuffa.

- Jag har alltid varit intresserad av lantbruket och kan säga att jag har varit i traktorn ända sedan jag kunde gå.

Bönderna i Jönköpings län blir bara äldre medan ungdomarna blir allt mer sällsynta i branschen. Siffror från Jordbruksverket visar att antalet lantbrukare mellan 18 och 34 år i Jönköpings län har mer än halverats sedan år 2000. Utvecklingen har lett till att de lantbrukare som är 60 år eller äldre förra året var drygt nio gånger fler än de unga lantbrukarna.

Det är väldigt hög snittålder på lantbrukarna.

Exakt varför ungdomarna väljer bort lantbruket är inte klart men på landets naturbruksgymnasier ser man en tydlig trend där allt färre elever söker till utbildningarna. En förklaring kan vara att man behöver stora ekonomiska resurser för att starta lantbruksverksamhet.

Utöver egna pengar måste man ha en bank som är villig att låna stora summor pengar för köp av exempelvis mark, maskiner och utrustning, grödor och foder och driftkostnader.

- Det är väldigt mycket pengar som krävs för att investera framför allt i maskinparker som är fruktansvärt dyra, säger Anton Gustavsson.

Men även om alla bitarna lyckas falla på plats kan det ta många år innan verksamheten kan gå med vinst.

Anton Gustavsson säger att det för hans del krävts många sömnlösa nätter och oavbrutet sidoarbete för att han ska kunna lyckas.

- Vi har lyckats klättra upp lite i alla fall säger han.

Tycker du att det behövs fler unga i branschen?

- Självklart behövs det fler ungdomar för frågan är vart det här kommer att ta vägen om 10 till 15 år, säger Anton Gustafsson.

Kommentera gärna: Varför tror du att färre unga vill bli lantbrukare?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".