Rasitiska glåpord värst inom idrotten
Rasitiska glåpord värst inom idrotten

Rasistiska kränkningar är de värsta menar idrottsförbund

Mats Larlind, Smålands fotbollförbund: Att jobba med de här sakerna är ju viktigt
6:44 min

Inom både ishockey och fotboll är rasistiska påhopp det värsta man kan göra på planen och man straffas också hårdast. Det framgår när P4 Jönköping ringt olika idrottsförbund för att ta reda på hur de ser på språkbruk inom idrotten.

Vi hör ibland om verbala påhopp inom olika idrotter som anmäls till olika disciplinnämnder som i bland fäller och ibland friar. P4 Jönköping har ringt runt till fyra stora idrottsförbund för att ta reda på vad de tänker om språket, som ibland används i stundens hetta, och vad som gäller.

- Fotbollen är ju ett spel som är väldigt styrt av sina regler. Och där är det förbud i tävlingsbestämmelser framförallt att uttala sig rasistiskt, straffskalan har blivit strängare där, säger Mats Larlind på Smålands fotbollförbund.

Alla som varit på match eller tävling vet att det kan vara heta känslor inblandade. Du har säkert sett nån slå en klubba i sargen eller hört någon vråla ut något. Men man får alltså inte säga vad som helst. Under 2014 har Smålands Fotbollförbund haft 94 bestraffningsärenden, elva av dem rör spelare som utvisats för att dom använt könsord på plan.

Vi anser att det är ett språkbruk som inte hör hemma på en fotbollsarena där ett stort antal ungdomar vistas.

Gult kort eller rött kort kan du åka på om du uppträder olämpligt på planen. Och enligt Svenska Fotbollförbundets regler så ska du få rött kort, alltså utvisas direkt om du använder stötande förolämpande ord och eller gester och mest allvarligt är det om det är rasistiska glåpord eller rörelser.

Ishockey

I en annan stor idrott, ishockeyn, så försöker man också hålla allt som har med rasism att göra borta från arenorna. Det berättar Viktor Pilemyr som är ishockeydomare och med i domarkommittén i Smålands hockeyförbund.

- Det är ju en jargong i samhället nu där man kanske ser att det är ett ökande språkbruk som vi inte tycker om. Den jargongen vill vi inte ha in på hockeyrinken, säger Viktor Pilemyr som är ishockeydomare.

Vad är det värsta man kan säga?

- Det är etniskt eller rasistiskt kränkande.

Vad händer då?

- Då får man vad vi kallar match penalty.

Match penalty innebär att du inte får spela mer i den pågående matchen, att du blir avstängd i nästa också och att det lämnas en rapport till förbundets disciplinnämnd som kan döma ut ännu strängare straff. Om du säger jävla domare, blir det två minuters utvisning för abuse of officials . Om du fortsätter gnälla blir det tio minuter till och om du ändå fortsätter blir det game misconduct penalty och du får inte spela mer den matchen. Reglerna ses över regelbundet och till exempel inför den här säsongen så har de förtydligats för att få till mer sportsligt uppträdande i hockeyn.

Ridsport och innebandy

P4 Jönköping har också varit i kontakt med förbunden för två andra stora idrotter, ridsport och innebandy. Där upplever man sig inte ha några problem med språket utan menar att idrottarna sköter sig bra.

Men precis som ishockeyn så har innebandyn jobbat medvetet med attityder som man för några år sen märkte hade blivit tuffare. Då började man med att licensiera dom ledare som gått utbildning i etik och moral och krävde sen minst en sån ledare i varje bås under matcherna. Även inom ridsporten märktes en allt hårdare stämning för några år sen på tävlingar och Smålands Ridsportförbund gav sig ut på turné och utbildade föräldrar, lagledare och ungdomar för att få bort osportsliga attityder.

Inom fotbollen har man satsat på bland annat diskussionsmaterial för olika lag och en av frågorna där var hur man motverkar användningen av svordomar, könsord och skäll på domaren.

- Att jobba med de här sakerna är ju viktigt, och vi har ju att ansvar också, säger Mats Larlind.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".