Tomas Adelöf, trafik utvecklare på Jönköpings länstrafik och Jonas Lööf, projektledare på Green Charge. Foto: Susanna Hermansson/ Sveriges R
Tomas Adelöf, trafik utvecklare på Jönköpings länstrafik och Jonas Lööf, projektledare på Green Charge. Foto: Susanna Hermansson/ Sveriges Radio
Jönköping

Elbuss testas för att ersätta dieselbussar

Jonas Lööf, projektledare: Den största vinsten är eldrift, att vi får ner energianvändningen
5:31 min

Från och med i dag och två veckor framåt testkörs en ny elbuss i Jönköping. Förhoppningen är att på sikt kunna byta ut dieselbussarna.  

Det är linjerna 12 och 18 som ska trafikeras av den nya elbussen. Syftet är att testa hur bra elbussen fungerar i verkligheten och på sikt är förhoppningen att kunna byta ut dom dieselbussarna. Efter de här två testveckorna kommer både busschaufförer och resenärer få tycka till och utvärdera elbussen i en frågeenkät. Elbussen kan köra långt, säger Jonas Lööf som är projektledare för elbussförsöket i Jönköping.

- Under normala förhållanden så har den en räckvidd på ungefär 30 mil. Våran gissning är att den kan gå något kortare nu när det är så kallt som i dag, men då är det ju viktigt att få vetskap om hur mycket kortare.

Vad är de största vinsterna med elbuss?

- Vi får ner energianvändningen.

Nytt möter gammalt

I den nya supermoderna bussen finns dock inga biljettautomater. För att kunna sälja biljetter och kontrollera färdbevis måste länstrafiken nu ta in gamla hederliga busskonduktörer för att lösa detta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".