Agneta Jansmyr, landstingsdirektör. Foto: Peter Jernberg/ Sveriges Radio
Agneta Jansmyr, landstingsdirektör. Foto: Peter Jernberg/ Sveriges Radio
Jönköpings län

Landstinget i graven efter 150 år

Agneta Jansmyr: Vi blir starkare som län
2:06 min

I morgon går landstinget i Jönköpings län i graven, efter att ha funnits i över 150 år. Istället bildas Region Jönköpings län.

Även om större delen fortfarande består av sjukvård så är förhoppningen att arbetsmarknad, utbildning och vägar ska bli bättre när vi istället är en region. Det hoppas landstingsdirektör Agneta Jansmyr som i övermorgon har den nya titeln regiondirektör.

Den stora skillnaden är att vi blir starkare som regino genom att landstinget nu får ansvar för infrastruktur, tillväxt och en del samverkan i länet.

1863 bildades landstinget i Jönköpings län, så det är en ganska rejäl historisk förändring som nu genomförs för en organisation som i dag har 10 000 anställda och omsätter omkring 10 miljarder kronor. Landstinget slås ihop med regionförbundet och blir Region Jönköpings län. Även om nu fem miljoner satsas på nytt informationsmaterial och nya skyltar, ska administrationen eller politiken inte kosta mer än vad den gör totalt sett i dag, enligt Agneta Jansmyr. Den nya regionen får utöver sjukvården nu också hand om arbetsmarknad, utbildning, miljö och näringslivsfrågor bland annat. De flesta P4 Jönköping talar med säger att utöver nya skyltar på landstinget märker inte invånaren av någonting till en början, men på sikt ska Regionen löna sig, hoppas Agneta Jansmyr

- Det är klart att det inte märks från en dag till den andra, men eftersom jag tror samverkan gör en stark så kommer det bli skillnad för invånarna i länet.

I januari hålls det första regionfullmäktige, landstingsstyrelsen blir regionstyrelse med moderaten Håkan Jansson från Mullsjö som fortsatt ordförande och även de nya mäktiga nämnder som bildats startar sitt arbete, en nämnd för sjukvård, en för trafik och miljö och en för arbetsmarknad och moderaten Malin Wengholm från Jönköping, som är ordförande för den näringslivsinriktade nämnden har stora förhoppningar.

- På sikt kommer det påverka för man kommer att kunna göra många bra saker när man blir starkare. Vi har pengarna i regionen och kan då verkligen göra riktade prioriteringar. Vi är ju Sveriges mest spännande region och det gäller att ta tillvara det nu och göra rätt saker, säger Malin Wengholm.

Hur har du förberett dig?

- Jag har ägnat julen åt att läsa en del rapporter och kommer fortsatt att ägna mig åt det.

Region Jönköpings län

Landstinget och Regionförbundet slås från 1 januari ihop och blir Region Jönköpings län.

  • Landstingsfullmäktige blir Regionfullmäktige, ordförande Hans Rocén (M).
  • Landstingsstyrelsen blir Regionstyrelsen, ordförande Håkan Jansson (M).

Tre nya nämnder bildas:

  • Nämnd för folkhälsa och sjukvård (hanterar över 90 procent av budgeten), ordförande Mia Frisk (KD).
  • Nämnd för trafik, infrastruktur och miljö, ordförande Rune Backlund (C).
  • Nämnd för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet, ordförande Malin Wengholm (M).

Regionen styrs av alliansen i minoritet, representerade av regionråden Håkan Jansson (M), Malin Wengholm (M), Mia Frisk (KD), Rune Backlund (C). Oppositionsråden blir båda från Socialdemokraterna: Carina Ödebrink och Marcus Eskdahl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".