Osudden vid norra delen av sjön Vidöstern utanför Värnamo. Foto: Karin Malmsten/Sveriges Radio
Arkivbild. Foto: Karin Malmsten/Sveriges Radio

Särskilt EU-bidrag för unga som satsar på lantbruk

Harald Svensson: De som är verksamma inom jordbruk kommer säkert bli färre
1:16 min

Från och med nästa år kan personer under 40 som vill satsa på lantbruket få ett särskilt EU-stöd. Stödet är till för att stimulera och underlätta för unga att komma in i lantbruksbranschen. 

Siffror från Jordbruksverket visar att totala antalet lantbrukare i Jönköpings län har minskat med 15 procent sedan 2000. Minskningen sker framförallt bland de unga lantbrukarna. Och det i sin tur har lett till att en hög andel lantbrukare i är idag 65 år eller äldre. I hopp om att få fler unga att intressera sig i branschen riktar nu EU ett särskilt stöd som ska gå till de som är under 40 år och startar företag inom lantbruket. 

- I den jordbruksreform som man har beslutat och som kommer att träda i kraft nästa år så finns det då en särskild tilläggsersättning för de som är under 40 säger Harald Svensson chefsekonom på Jordbruksverket.

Men trotts det nya stödet tror Harald Svensson att antalet lantbrukare fortsätter att minska, och att de som startar företag framöver kommer att satsa på större gårdar för att få lönsamhet i verksamheten.

- Det får vi säkert räkna med att det totala antalet som är verksamma i jordbruket det kommer säker att fortsätta bli färre och färre säger Harald Svensson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".