Håkan Jansson. Foto: David Westh/Sveriges Radio
Håkan Jansson (M) blir ordförande i den nya regionstyrelsen. Arkivbild, foto: David Westh/Sveriges Radio.
Region Jönköpings län

Tillväxtmålen högt satta när landstinget blir region

Håkan Jansson (M): Vi ska bli den fjärde största tillväxtregionen i landet
1:43 min

När landstinget skrotas och istället blir Region Jönköpings län efter årsskiftet, är målet är att bli den fjärde största tillväxtregionen i landet efter storstadsområdena.

– Vi hoppas ju att vi ska bli så bra att vi kan bli den fjärde tillväxtregionen i landet, som jag brukar säga. Knutpunkten är ju järnvägen med Europabana och Götalandsbana, säger den nya regionstyrelsens ordförande, Håkan Jansson (M).

Den 1 januari börjar den nya regionen sitt arbete när landstinget och regionförbundet slås ihop och bildar Region Jönköpings län. Förhoppningen är att ena ett län som länge varit uppdelat i tre delar: Höglandet, södra Vätterbygden och Östbo/Västbo. Istället för att strida inbördes och föra bypolitik är tanken att få ihop länet och tala med en röst när man lobbar mot regering och myndigheter i kampen om satsningar på bostäder, infrastruktur och utbildning.

– Jag hoppas det tredelade länet är borta nu och att vi ska se regionen som en samarbetspartner och det tycker jag man visat också när vi bildat detta, säger Håkan Jansson.

Ett sätt att få samsyn i länet är det nya organet Kommunalt forum där kommunstyrelseordförandena från alla länets kommuner träffas för att prata sig samman både sinsemellan och med regionens politiker.

– Vi får ju testa detta nu med kommunalt forum där vi på ett helt annat sätt kan ha en samsyn med kommunerna och ett samarbete som jag tror kommer leda till något oerhört positivt, säger Håkan Jansson.

När arbetet med att bilda en region inleddes för flera år sedan rasade en het debatt om vi skulle gå samman med något eller några av grannlänen och bilda en större region, men partierna kom inte överens och kompromissen blev att först bilda region Jönköpings län och sedan utvidga. Moderaterna vill behålla dagens gränser och Håkan Jansson tycker inte frågan om en regionförstoring är aktuell just nu.

– Jag tror den ligger en bit bort och kommer upp igen om två-tre mandatperioder. Är man klok så låter man detta verka ut först och ser var man hamnar.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".