Bild från polisens förundersökning
Bild från polisens förundersökning.
Jönköping

Fängelse för motorsågsstölder i miljonklassen

Fyra män från Polen döms till fängelse efter att de gemensamt stulit motorsågar värda många miljoner kronor.

En av männen hade uppdraget att köra maskinerna från ett lager i Jönköping till Göteborgs hamn, där de sedan skulle skeppas utomlands.

Stölderna de döms för har skett vid sex olika tillfällen under drygt ett års tid och enligt åklagaren har drygt 1700 motorsågar och runt 60 andra maskiner från Husqvarna stulits och transporterats till Polen. Produktionsvärdet för maskinerna ligger på drygt fem miljoner kronor, men försäljningsvärdet är betydligt högre, enligt Husqvarna.

Männen avslöjades i september i år och dömdes först i början av december. Samtidigt kunde polisen komma fram till att männen gjort sig skyldiga till flera grova stölder. Några få av motorsågarna som stulits har hittats i en byggnad i Kungsbacka, men den största delen av motorsågarna är försvunna.

Att männen kunnat genomföra så många stölder under så lång tid beror enligt åklagaren på att maskinerna körs med båt och att transporterna tar lång tid. Därför har det också tagit lång tid innan stölderna upptäckts.

Nu döms männen till fängelse i mellan ett år och tre och ett halvt år.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".