Facebooks logga
Nya användarregler träder i kraft på Facebook vid nyår. Foto: Matt Rourke/TT.
Sociala medier

Facebook ökar kontrollen över användarna - eller?

Åsa Larsson, viralgranskare: De har inte skäl att gå så långt
7:45 min

Enligt ett blogginlägg som valsat runt på nätet på sistone får Facebook mer makt över användarna efter nyår. Men hur ligger det egentligen till?

I ett blogginlägg som cirkulerat på internet den senaste tiden varnas alla Facebook-användare för det sociala mediets nya regler som träder i kraft vid nyår. Enligt blogginlägget får Facebook då makt över, inte bara själva kontot, utan även över all information på de telefoner eller datorer som du använder för att besöka Facebook.

I blogginlägget skrivs bland annat att "all information om program, filer, bilder och annat som du har på telefonen eller i datorn kommer att samlas in och användas av Facebook". Men det i sig är inget nytt. Åsa Larsson, en av Metros viralgranskare, har tittat närmare på det som påstås.

– Det betyder det Facebook redan gör, de samlar in metadata om dig som surfande konsument. Det har de gjort länge, för att de vill skapa vad de själva kallar en infrastruktur för annonser, så att de ska kunna rikta sina annonser till dig som använder Facebook. Det är vad de säger att de vill använda materialet till. Däremot finns det ju en gränsdragning för uppgifterna man får in.
– Det som de själva säger nu är att de gjort en uppdatering av sin datapolicy. Men en del som kikat på det här har tyckt sig se i en klausul som handlar om enheter att Facebook skulle få tillgång till det som finns på din dator, alltså dina bilder eller dina lösenord eller bankärenden till exempel. Det verkar ju vara bortom den här gränsen. De har inte skäl att gå så långt och det är heller inte det den här klausulen handlar om, enligt Facebooks representanter i Sverige, säger Åsa Larsson.

Så enligt Facebook så stämmer inte den uppgiften?

– Nej, precis. Men däremot så är ju de här avtalen lite vaga, för de samlar på sig väldigt mycket information om den som använder Facebook ändå.

Men någon nyårsstädning i telefonen behöver man inte tänka på, tycker Åsa Larsson.

– Nej, så verkar det inte vara just nu. Det man ska tänka på är snarare att bestämma sig för vilka inställningar man vill ha på Facebook och tänka över ett varv till vad man vill lämna ifrån sig till Facebook, för det man lägger upp där, det ligger där. Vill man inte att något ska delas, då ska man heller inte dela med sig av det, eller kanske inte lägga upp det alls.

Om Facebook ökar kontrollen över sina medlemmar eller inte är alltså en fråga utan självklart svar, men det finns anledning att veta vilka spår man lämnar efter sig på nätet.

– Det verkar som att man inte behöver vara orolig för materialet som finns på ens dator, men däremot bör man vara medveten om de saker jag berättat om, säger Åsa Larsson.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".