Hästar. Foto: Mari Strålman/Sveriges Radio
Arkivbild. Foto: Mari Strålman/Sveriges Radio

Inga avdrag för ridning som friskvård

Katarina Kinell: "Det är mycket märkligt att gym är ok men inte ridning"
2:00 min

Svenska Ridsportförbundet har kämpat i över 20 år för att ridning ska klassas som avdragsgill friskvård.

Inför valet kom en öppning när flera partier tog ställning i frågan men fortfarande har inget hänt.

Något som Katarina Kinell på Värnamobygdens Ryttarförening är kritisk till.

- Det är konstigt att företag ger bidrag för gymkort till sina anställda men inte till ridning, det är mycket märkligt.

Det är skillnad mellan olika sporter när det gäller vilka som får subventioneras för friskvårdsbidrag. Enligt Skatteverket gäller det inte sporter som kräver dyr utrustning, dit räknas ridning men också exempelvis golf. Ishockey däremot är subventionerat.

Svenska Ridsportförbundet har kämpat för att ridning ska räknas som friskvård i över 20 år. Det är ingen dyr materialsport att rida på ridskola säger Katarina Kinell.

- Vi lånar ut hjälmar och ridvästar. Enda kravet i övrigt är oömma kläder och skor med klack.

Räknat i antal utövare är ridning den nästa största sporten efter fotboll. Inför valet i september sa alla riksdagspartier att de vill göra ridsporten avdragsgill, på en fråga från Ridsportförbundet. Miljöpartiet gick aktivit ut och sa att nu måste det bli ändring, det säger riksdagsledamoten Emma Hult.

- Det är ungefär hälften av de som arbetar idag som får ta del av friskvårdsbidraget. Skulle vi då införa det även för ridning skulle fler kvinnor få en naturlig del av det men även att fler män kanske väljer att träna.

Trots det var frågan inte med i något av budgetförslagen i höst. Men det är verkligen dags nu säger Katarina Kinell, ordföande i Värnamobygdens Ryttarförening, som dagligen ser ridningens positiva hälsoeffekter.

- Bland annat glömmer jag aldrig en kille som hade kronisk migrän. Han sa att det är det sista jag kommerr sluta med så är det ridningen för det är de gångerna som jag märker att jag inte har ont i huvudet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".