IVO:s kontor. Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Jönköpings län

IVO granskar socialtjänsten

Bristen på socialsekreterare en av punkterna
1:06 min

När någon anmäler att ett barn riskerar att fara illa är det kommunens ansvar att snabbt ta tag i frågan. Nu ska IVO granska förhandsbedömningarna som ska göras inom ett par veckor.

När någon misstänker att något inte står rätt till i en familj med barn så måste kommunen inom två veckor ha gjort en förhandsbedömning som visar om det finns skäl att utreda familjen mer grundligt. Visar det sig finnas ett akut skyddsbehov måste det såklart gå ännu fortare.

Det här kan ske efter att exempelvis en granne eller lärare slår larm till socialtjänsten.

"Angeläget område"

Inspektörerna på IVO har fått i uppdrag att granska om de här så kallade orosanmälningarna tas på allvar och om kommunerna klarar kravet på två veckor.

– Det är ett angeläget område och vi tycker det är viktigt att den här delen i processen fungerar som det ska och vi vill se hur kommunerna arbetar med det, säger Mattias Nilsson som är inspektör på IVO i sydöstra regionen.

Går ut med resultaten

De har i slutet av hösten redan besökt kommuner som Oskarshamn, Nybro, Hultsfred, Eksjö, Valdersmarsvik och Finspång och räknar med att presentera sitt resultat i början av 2015.

– Det är ju viktigt att vi går ut med besluten, så att det förankras i den politiska ledningen, och så att man gör en förändring om vi hittar brister, säger Mattias Nilsson.

Nästa år utvidgas också kartläggningen. I Region syd, där Kronobergs län ingår, kommer flera kommuner att få besök av IVO:s inspektörer.

Brist på socialsekreterare granskas

Förhandsbedömningarna är ett av de prioriterade områden som Inspektionen för Vård och omsorg har satt upp under 2015 nationellt.

Bland de prioriterade tillsynsområdena för 2015 finns också en fråga som kommit upp i Sveriges Radios granskningar under november: bristen på socialsekreterare och att de inte har tillräcklig erfarenhet för de uppdrag som de får.

Bristen på kontinuitet på grund av den höga personalomsättningen ska sättas under lupp under 2015.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".