Tommy Jonsson, Transportarbetareförbundet. Arkivfoto: Alexandra Svedberg/Sveriges Radio
Tommy Jonsson, Transportarbetareförbundet. Arkivbild, foto: Alexandra Svedberg/Sveriges Radio.
Jönköping

Allvarliga hot mot fackligt anställda

Tommy Jonsson: Det är för min sons skull
1:38 min

Flera anställda inom Svenska Transportarbetareförbundet har utsatts för upprepade hot, som tas på största allvar. Hoten riktas också mot anställdas anhöriga.

Den senaste tiden har hoten mot anställda inom Svenska Transportarbetareförbundet ökat. Och för Tommy Jonsson, ombudsman i Transports Jönköpingsavdelning, har det gått så långt att han nu fått överfallslarm. Och det är inte bara mot honom personligen som hoten riktat sig, utan även mot hans anhöriga.

– Min son har fått hot via Facebook, man har försökt ta reda på var han bor och så vidare. Då har det gått för långt. Jag har fått larm installerat i lägenheten för min sons skull. Han ska kunna känna sig trygg i lägenheten, så nu finns överfallslarm här och så har jag eget personligt överfallslarm som jag bär på mig hela tiden.

Det låter som en väldigt allvarlig situation?

– Ja, det är det.

Det är inte första gången som Tommy Jonsson hotas på grund av sitt jobb som ombudsman på Transportarbetareförbundets Jönköpingsavdelning. Under årens lopp har han råkat ut för det flera gånger.

– De har försökt bryta sig in i min lägenhet och jag har fått markeringar på dörren. Tidigare, när jag hade ett hus, cirkulerade de med bilar runt om för att markera.

Men omfattningen av hoten har ökat på senare tid och Tommy Jonsson är säker på varför han hotas.

– Det är ju på grund av att jag jobbar med det jag gör. Jag är ute mycket på uppställningstplatser för lastbilar, jag är ute och luskar och pratar med utländska chaufförer, jag är inne och förhandlar på vissa åkerier och ibland är inte det speciellt populärt.

Tommy Jonsson polisanmäler alla hot. För egen del blir han mest arg, men han menar att det inte bara är han som drabbas.

– Det är olustigt att någon vill ha tag på en på grund av ens arbete, men jag blir bara förbannad - man hotar ju hela arbetarrörelsen. Man hotar det vi håller på med för att bevara den svenska modellen och kämpa för våra medlemmar, så det är inte bara mig personligen man hotar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".