Bengt Dahlqvist, moderat ordförande för regionförbundet. Foto: Anna Ekström/Sveriges Radio
Bengt Dahlqvist, moderat ordförande för regionförbundet. Foto: Anna Ekström/Sveriges Radio
Regionförbundet

700 000 för att köpa ut regiondirektör

Bengt Dahlqvist: Det här är inte bra
1:53 min

Det kostar Regionförbundet över 700 000 kronor att bli av med regiondirektör Rolf Persson.

– Jag tycker inte det här är bra att man tvingas till detta, det är ohumant mot den som varit hos oss och gjort ett bra jobb. Men om det inte fanns något annat arbetsområde för honom så blir det ju på det här sättet, säger Bengt Dahlqvist. Han var den som rekryterade Rolf Persson, som nu tvingas sluta.

När Region Jönköpings län bildades vid årsskiftet slogs landstinget och Regionförbundet samman och Regionförbundets direktör Rolf Persson blev överflödig. Men Rolf Persson tänkte inte gå frivilligt. Han hävdade att han hade en tillsvidareanställning och krävde jobb i den nya regionen.

Men landstinget hade inget jobba att erbjuda honom. Han tog då strid med hjälp av facket och vann. Efter segdragna förhandlingar köps han nu ut för nio månadslöner motsvarande 720 000 kronor, visar överenskommelsen som P4 Jönköping tagit del av. Den skrevs under 28 november, har klubbats i Regionförbundets arbetsutskott men det tog ända till 18 december innan den diariefördes.

Regionförbundets ordförande Bengt Dahlqvist från Skillingaryd har fått kritik för att han skrivit en tillsvidareanställning med en person, trots att mycket talade för att Regionförbundet skulle läggas ned, men han försvarar avtalet.

– När vi anställde Rolf så hade inte regeringen fattat beslutet ännu att vi skulle få bilda en region.

Men att man skulle ansöka om det och förr eller senare lägga ned Regionförbundet var ju inriktningen. Borde ni inte undvikit att skriva ett avtal om fast anställning då?

– Nej, det tycker jag inte. Jag hade inte gjort det och jag står för vad jag gjort. Vill man ha kvalificerad arbetskraft då lockar inte tillfälliga anställningar.

Bengt Dahlqvist är kritisk till att landstinget inte kunde hitta några arbetsuppgifter för Rolf Persson i den nya organisationen och menar att landstinget ovilja att ta över honom är orsaken till att man nu tvingas köpa ut den överflödige regiondirektören, trots att diskussioner inletts redan i februari i år, enligt Bengt Dahlqvist.

– Jag är förvånad kan jag säga. Jag hade kunnat tänka mig att Rolf hade kunnat vara kvar. Det är ju inte så hemskt länge sedan som man flyttade på annat folk i landstingsledningen som man hittade arbetsuppgifter till. En så stor arbetsgivare brukar kunna lösa sådant här men i det här fallet var det inte möjligt, säger Bengt Dahlqvist.

Regiondirektörn köps ut för 700 000, är det rätt eller fel? Vad tycker du?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".