Anders Liif. Arkivbild, Sveriges Radio
Region Jönköpings läns personaldirektör Anders Liif. Arkivbild, foto: Elin Ericsson/Sveriges Radio
Region Jönköpings län

Kritik mot utköpet av direktören

Anders Liif: Olyckligt att behöva använda skattemedel
2:03 min

Uppgörelsen där förre regiondirektören Rolf Persson köps ut, för över 700 000 kronor, kan ha gjorts helt i onödan.

Som P4 Jönköping tidigare berättat blev Regiondirektören lovad en fast anställning - trots att tjänsten bara var tillfällig - och nu tvingades Regionförbundet istället betala ut nio månadslöner för att bli av med honom. Den nya regionens personaldirektör, Anders Liif, är kritisk till avgångsvederlaget.

– Det är lite olyckligt att vi ska behöva använda skattemedel för att göra den här typen av överenskommelser när jag inte alls är säker på att vi behövt hamna där, säger Liif.

När Regionförbundet anställde Rolf Persson för drygt två år sedan var tjänsten tillfällig, det stod till och med i annonsen, menar personaldirektör Anders Liif. Ändå fick Persson löfte om en tillsvidaretjänst när Regionförbundets ordförande, moderaten Bengt Dahlkvist, anställde honom.

Orsaken ska ha varit att Rolf Persson vägrade ta tjänsten annars och Bengt Dahlqvist gav med sig. När Regionförbundet nu upphörde vid årsskiftet och landstinget inte ville anställa honom. Det ska delvis ha berott på hand låga förtroende hos personalen, då valde Bengt Dahlqvist att snabba på ett avslut - att på egen hand göra upp med Rolf Persson för 720 000 kronor, motsvarande nio månadslöner, eftersom Rolf Persson vägrade sluta frivilligt.

Uppgifter till P4 Jönköping säger att Landstinget i sina förhandlingar som längst kunde tänka sig att ge Rolf Persson sex månader, om man inte lyckades att vinna tvisten. Nu blev det nio månader istället, när Bengt Dahlqvist gjorde en egen uppgörelse som godkänts av Regionförbundsstyrelsens arbetsutskott.

Bengt Dahlqvist försvarade sitt agerande i P4 Jönköping, han tycker inte han överträtt sina befogenheter - men den nya regionens personaldirektör Anders Liif tycker det var fel att lova Persson en fast tjänst i något som skulle läggas ned men också att betala ut avgångsvederlaget.

Även kristdemokraten Anders Pansell från Eksjö, som satt i gamla Regionförbundets styrelse, kan i viss mån förstå Dahlqvists agerande men är ändå kritisk.

Man gör ett avsteg från demokratin när man gör så, säger Pansell.

Den nya regionens styrelseordförande, moderaten Håkan Jansson från Mullsjö, gör ingen hemlighet av vad han tycker kring hur partikollegan Bengt Dahlqvist skött anställningen av regiondirektören

– Det är oerhört illa skött, alla visste ju att Regionförbundet skulle upphöra, säger Jansson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".