Annika Canaki, Trafikverket. Pressbild/Trafikverket
Annika Canaki, Trafikverket. Foton: Pressbild/Trafikverket samt arkivbild/Sveriges Radio
Jönköpings län

Stormen Svea: Därför ställs tågen in

Trafikverket: För att ingen ska skadas...
1:38 min

Trots att stormen inte blev någon storm i Jönköpings län står Krösatågen kvar vid perrong.

I samband med att stormen Svea drog över Sverige beslutade Trafikverket att dra in ett stort antal tågavgångar, bland annat Krösatågen i Jönköpings län. Orsaken är att järnvägarna inte är trädsäkrade och då ställs tågen in av säkerhetsskäl, säger Annika Canaki som är underhållschef vid Trafikverket Syd.

– Vi ställer helt enkelt in tågen av säkerhetsskäl. Vi vill inte ha människor som vi behöver evakuera under en storm och vi vill inte att tågen ska köra på några träd, säger Canaki.

Nu ser ju stormen Svea ut att ha lugnat ner sig betydligt under dagen och SMHI har klassat ned den, men den inställda tågtrafiken fortsätter vara inställd som planerat under dagen och återupptas igen i morgon lördag.

Det handlar om sträckorna Nässjö-Halmstad, Nässjö-Eksjö, Nässjö-Vetlanda och Jönköping-Värnamo-Växjö.

Orsaken till att Trafikverket beslutar att dra in tågtrafik i god tid när det väntas vindar över 18 sekundmeter är av säkerhetsskäl, man vill inte att tågpassagerare ska bli fast i strömlösa tågvagnar mellan nedfallna träd eller ännu värre kanske, köra in i träd som fallit över rälsen.

Krösatågen i Jönköpings län är särskilt känsliga för det här eftersom banvallarna inte är trädsäkrade - det står alltså träd för nära banvallen. En trädsäkrad tåglinje har minst 20 meter till närmaste träd.

Är det en bana som inte är elektrifierad så är det ingenting som indikerar att det ligger ett träd över banan och tågen kan köra in i det.

Förhoppningen är att tågtrafiken ska gå som vanligt igen i morgon, lördag.

–  Det är ju någon gång under morgondagen men exakt när tågen går så hänvisar vi till trafikbolagens hemsidor.

–  Självklart ställer det till bekymmer när man inte kan åka som planerat men jag hoppas alla har förståelse för det här att vi gör det av säkerhetsskäl så ingen ska skadas eller drabbas på något vis, säger Annika Canaki.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".