Annika Canaki, Trafikverket. Pressbild/Trafikverket
Annika Canaki, Trafikverket. Foton: Pressbild/Trafikverket samt arkivbild/Sveriges Radio

Inga Krösatåg vid hårda vindar på många år

Annika Canaki: Har mycket behov som går före
1:13 min

Det blåser fortfarande en tidvis byig vind idag och flera tåglinjer är fortfarande inställda, bland andra sträckorna mellan Värnamo och Halmstad, Nässjö och Hultsfred och Nässjö och Vaggeryd. Orsaken är att Trafikverket inte haft råd att trädsäkra många av järnvägslinjerna där Krösatågen går.

Igår blev det ju inte dom vindhastigheter som SMHI varnat för men vi kommer att få vänja oss vid inställda tåg i länet när det blåser framöver.

- Det finns som ett önskemål men kommande året så kommer tyvärr inte många sträckor att trädsäkras, säger Annika Canaki, underhållschef vid Trafikverket Syd.

Trots att klimatforskningen varnar för värre stormar framöver på grund av klimatförändringarna, så har Trafikverket inga planera på att trädsäkra Krösatågens linjer i länet just nu.

Idag trädsäkrar man dom stora järnvägslinjerna och har 20 meter från banvallen till närmaste träd för att inte nedfallna träd ska stoppa tågen.

Men i år kommer inte några järnvägslinjer trädsäkras i länet, vilket innebär att det riskera bli som på fredagen när det var stormvarning och en mängd tåg drogs in och ersattes med buss.

Trafikverket säger att man helt enkelt inte har pengar att trädsäkra för i år och även längre fram är det osäkert, säger Annika Canaki på Trafikverket

- Vi har väldigt mycket behov på järnvägarna av annan karaktär också som är säkerhetsrelaterat som helt enkelt går före dom här åtgärderna.

Hur ser det ut 2016 då?

- Vi har ett politiskt läge där vi inte vet vad vi kommer att få men det ligger på önskelistan att få mer medel till det här.

Kan du säga något om när Krösatågen kan trädsäkras?

- Nej, tyvärr kan jag inte säga någon tidpunkt där.

Fram till dess att man får råd med att röja träden runt järnvägarna i länet, får man satsa på andra åtgärder.

- Tills vi säkrat det på det viset får vi nog leva med andra saker vi kan göra såsom sänkta hastigheter eller stängda banor när vi har höga vindhastigheter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".