Peter Iveroth. Foto: Maria Franzén/Sveriges Radio.
Smittskyddsläkare Peter Iveroth. Arkivbild, foto: Maria Franzén/Sveriges Radio.
Vård

Blivande föräldrar ska erbjudas vaccin mot kikhosta

Peter Iveroth: En generation med sämre skydd
1:35 min

Nya rutiner ska få ner antalet fall av kikhosta framöver. Som vi kunde berätta i går har kikhostevaccinet fått mindre effekt. Nu ska inte bara barn vaccineras utan även blivande föräldrar.

Anledningen är en explosionsartad ökning av antalet fall av kikhosta.

– Det har varit en rejäl ökning, säkert ett 50-tal fall i länet och i landet upp mot 600 och mer än så. Det är en betydlig ökning det senaste året, säger Peter Iveroth, smittskyddsläkare på länssjukhuset Ryhov.

Är det någon form av rekord?

– Ja, det är det. På tio år har det inte varit så högt och det är för att skyddet har försämrats, helt enkelt.

Inom vården trodde man länge att kikhostan var mer eller mindre bortvaccinerad, men som vi berättat tidigare var ökningen av antalet nya fall i länet under 2014 lavinartad, från en dryg handfull 2013 till närmare 50 alltså. För små barn kan sjukdomen vara livshotande och förra året avled två spädbarn i kikhosta i landet.

Den stora ökningen beror på att man nyligen upptäckt att vaccinet som infördes på 90-talet har kortare verkan än man tidigare trott. Därför har vårdpersonal uppmanats att vara mer frikostiga med provtagningar för kikhosta. Vaccinets korta effekt gör också att de som blir föräldrar nu och de kommande åren har ett sämre skydd mot kikhosta och för att åtgärda det kommer de att erbjudas påfyllning av vaccinet.

– Vi får en generation nu som har sämre skydd och då kommer rekommendationen bli att man erbjuder föräldrarna vaccination. Pappan kommer att få erbjudandet under graviditeten och mamman vaccineras vid förlossningen, säger Peter Iveroth.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".