Skytte

Rekordmånga deltagare på årets Swedish Cup

1:38 min

I helgen går skyttetävlingen Swedish Cup av stapeln i Sävsjö för elfte året i rad och aldrig tidigare har så många deltagare trängts på skyttecentret, berättar tävlingsledaren Mikael Svensson.

– Det är 632 föranmälda. Det kan falla bort några på grund av sjukdom, men det landar över 600 för första gången. Det är rekord och vi får inte in fler, vi är i taket nu, kan man säga.

Det är trångt om utrymmet på Sävsjö skyttecenter där det tävlas med luftgevär och luftpistol under trettonhelgen. Sedan starten av tävlingen Swedish Cup för tio år sedan har den bara växt och växt och i år antalet deltagare - från Sverige, Norge, Danmark, Finland, Tyskland, Schweiz och Holland - alltså över 600. En anledning kan vara att 2015 är ett ovanligt viktigt skytteår.

– I första hand så siktar skyttarna på EM i Holland i mars och sen är världscuperna i år väldigt viktiga för att kvala in till OS i Rio 2016, säger Mikael Svensson.

Så det finns skyttar här som kan bli aktuella för nästa OS?

– Ja, definitivt.

En som ännu har en bit kvar till OS-nivå är 15-åriga Linnea Svensson från Skillingaryds skyttegille, men hon är ändå väldigt nöjd med sin insats i Sävsjö så här långt.

– Det har gått väldigt bra, finalplats i går och ett väldigt bra resultat i dag också. Jag kommer komma långt med de här resultaten och nå en hög plats på Sverigerankingen, det är jag väldigt nöjd med.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista