Bråket med Spiras dirigent slutar i rätten

Tvisten kring konserthuset Spiras chefsdirigent Hannu Koivula fortsätter. Nu ser bråket ut att sluta i tingsrätten.

Chefsdirigenten sparkades från konserthuset 2014 efter en rad interna bråk mellan honom och Spiras högsta chefer, men fick komma tillbaka efter att landstinget, numera Region Jönköpings län, erkänt att man gjort formella fel när man sparkade honom.

Koivula stämde också dåvarande landstinget på en kvarts miljon våren 2014. Han ville få sin egen uppsägning ogiltligförklarad samt att han ville ha skadestånd för att han diskriminerats av en överordnad. Dåvarande landstinget nekade honom ersättningen och menade att det inte fanns någon grund för diskrimineringen.

Under hösten har Sinfoniettan jobbat med vikarierande dirigenter - och Hannu Koivula och regionen har inte lyckats komma överens om hur man ska gå vidare. Hans kontrakt går ut om ett år. Man har haft problem att ha kontakt med honom eftersom konflikten med stämningen fortfarande rullar på, och det har varit svårt att planera konserter när man inte får tag i honom.

Just nu betalar man ersättning men får ändå ta in andra musiker.

Dagarna innan jul hölls en muntlig förberedelse i tingsrätten mellan Hannu Koivula och dåvarande landstinget, där man skulle enas om framtiden och komma överens ekonomiskt.

Men tvisten går vidare - än så länge har man inte nått en förlikning. Nu väntar en huvudförhandling i april 2015. Det uppger regionens personaldirektör Anders Liif för P4 Jönköping.

- Just nu arbetar vi med två parallella spår, en rättslig tvist om stämningen och en där vi försöker skapa förutsättningar för att han ska fullfölja sitt kontrakt, säger Ander Liif.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".