Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Jönköping

Färre vill bli domare

Martin Holmgren: Vi har svårt att rekrytera
2:16 min
Foto: Robert Davidsson/Sveriges Radio
1 av 2
Rättegången hålls i sal 5. Foto: Robert Davidsson/Sveriges Radio
Tingsrätten i Jönköping. Foto: Robert Davidsson/Sveriges Radio
2 av 2
Tingsrätten i Jönköping. Foto: Robert Davidsson/Sveriges Radio

Allt färre jurister vill bli domare. Och det här oroar Sveriges Domareförbund som tror att det kan påverka förtroendet för rättsväsendet.

Rollen som domare i våra olika rättsinstanser har förändrats de senaste åren. Tidigare arbetsledde domarna en grupp som jobbade med fallet från det att ärendet kom in till rätten, tills att det avgjordes.

– Organisatoriska förändringar som har skett har inneburit att attraktiviteten i rollen som domare har minskat, säger Per Kjellsson, lagman tingsrätten i Västerås och ordförande i Sveriges Domareförbund.

När antalet mål och rättegångar blev fler, rationaliserades handläggningen och domarna kom i kontakt i med målen först när de skulle avgöras i rättegång.

Enligt Per Kjellsson så har det här inneburit att jobbet blivit mer ointressant och det har också påverkat antalet sökande till olika domartjänster på ett negativt sätt.

Martin Holmgren är generaldirektör för domstolsverket, han känner igen bilden.

– Det är inte något fel på de domare som finns idag, däremot kan man ju se att i vissa delar av landet att vi i bland har haft svårt med rekrytering och vi kan också se det kan vara lite färre sökande än vad man har varit van vid för ett antal år sen.

Enligt Martin Holmgren så jobbar Domstolsverket med frågan på olika sätt och han ser också domstolar som återgår till det gamla sättet och jobba och det tycker han är bra.

Enligt Per Kjellsson och Sveriges domareförbund så måste även lönerna för domare bli högre. Det räcker inte med 55-60 000 i månaden för att konkurrera med andra myndihgeter och advokatbyrårer.

Men några större löneökningar ska sveriges domare inte räkna med om man ska tro domstolsverkets generaldirektör Martin Holmgren.

– Det tror jag inte är något som är realistiskt i det budgetläge som vi befinner oss i.

Varför tror du domarjobben är mindre attraktiva för jurister?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".