Mats Helge
Mats Helge fick pris för sin mångfaldsskog och elupproret.

Snabbväxande skog efter Gudrun

Mats Helge: Redan nu går jag in i en skog där det tidigare var som ett flygfält
6:48 min

För tio år sedan drabbades svenskt skogsbruk av den värsta stormfällningen någonsin när stormen Gudrun drog över södra Sverige. Mats Helge som bor Sännås Höjden norr om Smålandsstenar drabbas hårt. Men i dag ser han nya möjligheter med sin skog.  

Över en natt fälldes 75 miljoner kubikmeter skog när stormen Gudrun drog in över södra Sverige.
Den slog omkull lika mycket skog som skogsindustrin förbrukar under ett helt ett år. För Mats Helge som är mera känd som "Mats på höjden" försvann närmare 90 procent av hans skog. Något som då var mycket svårt och tungt att förstå.
– Det är många tankar som susade genom huvudet. Först var det ju en tomhet sedan kom ilskan, säger Mats Helge. 

Det var framförallt alla långvariga elavbrott som gjorde Mats Helge upprörd som då startade upp det så kallade elupproret, som LRF senare tog över.   
– Protesterna blev ju incitament för att elbolagen skulle börja gräva ner kablarna, menar Mats Helge.

Nu har ny skog börjat växa i Mats Helges hemmaskogar. Det är framförallt snabbäxande hybridlärk och hybrikask som planterats. Men även Masibjörk har planterats i den så kallade mångfaldsskogen. Virket används till finsnickerier och till exempel går det att använda till knivskaft för hantverkare. 
– Det innebär ju att man kan få ut flera hundra tusen kronor per kubikmeter virke, säger Mats. Skogen växer otroligt snabbt. Redan nu går jag ju in i en skog där för några år sedan var öppna flygfält.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".