Johan Nissinen, Sverigedemokraterna.
1 av 2
Johan Nissinen, Sverigedemokraterna. Arkivbild: Emma Johansson/Sveriges Radio
Ulla Gradeen.
2 av 2
Ulla Gradeen, socialdemokratiskt kommunalråd i Värnamo. Arkivbild: Mattias Sundler/Sveriges Radio
Värnamo

SD kräver att kommunalråd avgår

Johan Nissinen (SD): Hon förringar brottet
1:27 min

Sverigedemokraterna i Värnamo kräver nu att socialdemokratiska kommunalrådet Ulla Gradeen avgår.

Socialdemokraterna i Värnamo har samlat in pengar till en partikamrat som dömts till böter för att ha stört ett tal av Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

Johan Nissinen sitter riksdagen som i kommunfullmäktige i Värnamo för Sverigedemokraterna:
– Ulla Gradeen uppmanar till lagbrott. Och en politiker som sitter med en skattefinansierad arvodering ska inte uppmana till lagbrott, utan de ska respektera lagen och göra så att alla är lika inför lagen. Så även om det var en partikamrat som har brutit mot lagen så ska även den personen få den konsekvens som den personen är dömd till.

På vilket sätt menar du egentligen att Ulla Gradeen uppmanar till lagbrott? För det hon säger är att hon tycker att man ska vara solidarisk och betala böter med en partikamrat som har stört ett möte av Jimmie Åkesson i Värnamo. Men på vilket sätt är det att uppmana till lagbrott?

– Därför att hon förringar brottet genom att hjälpa till att betala böterna, personen ska ju ta sina egna konsekvenser själv och stå för böterna. Och i och med detta säger hon att det är helt okej att störa möten.

Ulla Gradeen tänker dock inte avgå.
– Det är partiet och medlemmarna som valt mig till denna posten för att jag ska företräda Socialdemokraterna i kommunpolitiken och det uppdraget tar jag på fullaste allvar och kommer fortsätta göra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".