Lars Wernborg, gymnasiechef Erik Dahlbergsgymnasiet. Foto: Dan Segerson/Sveriges Radio.
Lars Wernborg, gymnasiechef på Erik Dahlbergsgymnasiet, köpte biljetter till Hawaii som inte gick att boka av - sen fick han nej . Foto: Dan Segerson/Sveriges Radio.
Jönköping

Gymnasiechef slängde 75000 kronor i sjön

Lars Wernborg: Alltid olyckligt när vi inte får valuta för tänkta medel
1:59 min

En studieresa för två lärare till Hawaii visar sig nu kosta skjortan för skolan. Sex biljetter köptes i onödan.

Från början skulle åtta lärare på Erik Dahlbergsgymnasiet åkt, men skolförvaltningen sa nej, man ville bara skicka två. Då visade det sig att gymnasiechefen redan köpt biljetter till alla åtta för 100 000 kronor, biljetter som inte var avbokningsbara.

– Det är ju alltid olyckligt när vi inte får valuta för tänkta medel, säger Lars Wernborg, gymnasiechef på Erik Dahlbergsgymnasiet.
– Jag kan se en rubrik framför mig: "Lärare på ED får åka till Hawaii". Det låter ju mycket häftigare än vad det kanske är att följa en konferens kring IT, just för att resmålet är vad det är.

Eleverna på Erik Dahlbergsgymnasiet har alla egen dator. Inget konstigt. Det som skiljer är att skolan tillsammans med Göteborgs universitet bedriver forskning om vad datorerna betyder för undervisningen. Ansvarig är en av lärarna. I samband med den forskningen bli skolan även inbjuden till konferenser runt om i världen. Nu senast till Hawaii.

Lars Wernborg ville skicka 8 lärare dit. När han såg att priserna för flygbiljetterna stack iväg bokade han biljetter innan han fått godkänt av skolförvaltningen. Priset blev 100 000 kronor. När han sen fick beskedet att han bara fick skicka två lärare gick biljetterna inte att boka av.

Enligt Lars Wernborg ansåg skolförvaltningen att resan kostade mer än den smakade.

– I kort sammanfattning är det att det är en högkostnadsdräkt på en sådan här resa och därmed kan man inte se att vi får pang för pengen med åtta resenärer.

Skolförvaltningen gjorde alltså bedömningen att ni inte skulle få valuta för de här pengarna?

– Ja.

Och Lars Wernborg är i dag efterklok och önskar att han agerat annorlunda.

– Jag kunde varit tydligare i förarbetet kring den här resan och inte förbokat biljetter så klart.

Nu kostar det dig 100 000 kronor att skicka två lärare till Hawaii, vad kunde du använt pengarna till istället?

– Pengarna används till det som var planerat: kompetensutveckling för it, men här skulle kanske snittpriset ha legat på 30 000 kronor istället för som nu, 50 000 kronor. Den skillnaden på 20 000 kronor är ju pengar som vi skulle kunnat skicka personal på nationella konferenser för istället.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".