Ann-Mari Nilsson (C) och Mats Green (M). Foto: Emma Johansson/Sveriges Radio.
Arkivbild från presskonferensen där Mats Green (M) och Ann-Mari Nilsson (C) firade med tårta när dåvarande regeringen presenterade satsningar på nya stambanor genom Jönköping Foto: Emma Johansson/Sveriges Radio.
Jönköping

Höjda skatter kan betala ny järnväg

Höghastighetståg via Jönköping står högst på agendan för nya infrastrukturministern, som kan tänka sig skattehöjningar för att få fram pengar till satsningen.

När infrastruktusministern Anna Johansson (S) talade på Transportforum i Linköping på torsdagen handlade det bland annat om planerna på höghastighetståg mellan Stockholm, Göteborg och Malmö via Jönköping.

De nya järnvägarna som ska avlasta nuvarande spår står högst på agendan för nya infrastrukturministern.

För att klara prislappen kan hon tänka sig flera nya skatter, som vägslitageskatt och flygskatt.

De borgerliga partierna är också för en höghastighetsjärnväg och det pågår förhandlingar mellan lokala och regionala parter. Där ser Anna Johansson ytterligare möjligheter att få in pengar till ny räls.

Hon kan tänka sig medfinansieringen från exempelvis kommuner och företag i och med att markvärdet ökar med höghastighetståg sa hon på Transportforum.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".