Ännu en polis dömd

Ytterligare en polis från Jönköpings län har dömts för dataintrång efter att ha slagit på sig själv i myndighetens register.

En polis från länet har dömts för dataintrång av Göta Hovrätt. Mannen fälls för att han har sökt på sitt eget personnummer i polisens register, vilket inte är tillåtet, och hovrätten fastställer tingsrättens dom på 30 dagsböter för polismannen.

Polismannen ville blir frikänd och menade att han slagit in sitt eget personnummer av misstag under en stressig natt. Men enligt hovrätten har polismannen flera gånger fått varningar från datorn om att hans agerande inte var tillåtet, men att han ändå fortsatt att söka, och begick ett brott med uppsåt.

Det aktuella fallet är bara ett i raden där poliser dömts för dataintrång. De fällande domarna har kommit efter en prejudicerande dom i Högsta domstolen. Det var i våras som en högt uppsatt polischef från Kronobergs län dömdes i högsta instans för att ha gått in i några av polisens register och gjort sökningar på sig själv tre gånger.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".