Ryhov. Foto: David Westh/Sveriges Radio.
1 av 3
Länssjukhuset Ryhov. Arkivbild: David Westh/Sveriges Radio.
Agneta Jansmyr, regiondirektör. Foto: Peter Jernberg/Sveriges Radio.
2 av 3
Agneta Jansmyr, regiondirektör. Foto: Peter Jernberg/Sveriges Radio.
Region Jönköpings län

Vårdanställda kan inte slå larm anonymt

Doris Johansson: Slumpen som avgör att det kommer fram annars
2:06 min

Tiotusen vårdanställda och annan personal i Region Jönköpings län har i dag ingen kanal för att slår larm om missförhållanden som mutor, brott och oegentligheter.

Nu får Region Jönköpings län, det som tidigare var landstinget, kritik av revisionen i en ny rapport som menar att man riskerar missa tips om brister i bland annat vården. Doris Johansson är ordförande för regionrevisionen och tycker man borde införa en kanal för anonyma tips.
– Jag tror det är en fördel att ha den här kanalen. Dels kanske det kommer fram saker som annars inte kommer fram och dessutom så tycker jag det är en trygghet för de anställda att det finns, säger Doris Johansson.

– Det är ju ofta slumpen eller annat som gör att sådant här kommer fram annars.

En av de mest kända så kallade visselblåsarna, som slår larm om missförhållanden i myndigheter och företag, är kanske Edward Snowden som avslöjade hur USA:s nationella säkerhetstjänst NSA övervakade världen. En annan är undersköterskan Sarah Wägnert som slog larm om förhållandena på Polhelmsgården i Solna och sedan fick lagen Lex Sarah uppkallad efter sig.

Det har satt fokus på vikten av att ha anställda som slår larm om missförhållanden och olagligheter, men här ligger Region Jönköpings län efter menar revisionen, trots att man är en av länets största arbetsgivare. Revisionen granskar ju att myndigheten sköter sig och använder skattepengarna rätt. Redan för över ett år sedan påpekade man för dåvarande landstinget att det inte fanns någon formell kanal för visselblåsare där de anonymt kan slå larm om mutor, brott och missbruk av skattepengar till exempel.

Nu får regionen kritik igen eftersom inget hänt och revisionens ordförande Doris Johansson från Gränna är kritisk.
– Jag tror det kan få som konsekvens att anmälningsbenägenheten minskar om man inte har en sådan funktion. Man ska ju gå till närmaste chef, men chefen kan ju vara inblandad och då vore det bra med en sådan här kanal, säger Doris Johansson.

Revisionen menar att de 10 000 anställda på bland annat sjukhus och vårdcentraler inom Region Jönköpings län, har lättare att slå larm om det skulle finnas en funktion där de kan slå larm anonymt, men så långt har regionen hållit emot. Regiondirektör Agneta Jansmyr tycker att man redan har en organisation där man uppmuntrar anställda att slå larm och att det räcker med de interna avvikelsesystemen och att man kan gå till närmaste chef. Men nu är det en statlig utredning på gång om detta som kan komma att rekommendera landets regioner och landsting att införa en fast funktion och då vill Region Jönköpings län invänta den innan man bestämmer sig.

– Jag tycker inte medarbetare ska behöva vara anonyma, utan vi ska välkomna och tacka medarbetare som kommer med synpunkter eller kritik. Då behöver man inte vara anonym. Det är den öppenhet och det samarbete som är grunden. Men det hindrar inte att det kan vara så att om man nationellt lyfter frågan så kanske vi behöver ett komplement, säger Agneta Jansmyr.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".